Regeringen förlänger gränskontroller

INRIKES

Politik. Regeringen förlängde på fredagen Sveriges gränskontroller i ytterligare 14 dagar till den 9 januari. Fortsättningsvis ska förlängningarna göras månadsvis.

– Vi har hittills gått på de brådskande skälen och de får bara förlängas med 14 dagar i stöten. Jag har nu skrivit ett brev till EU-kommissionen där jag säger att vi nu byter grund för gränskontrollerna. Det är fortfarande ordning och säkerhet, men det är en annan rättslig grund i EU-fördraget, och det innebär att när vi fattar nästa beslut i januari, så kommer vi att kunna fatta beslut i 30-dagars cykler i stället, säger inrikesminister Anders Ygeman till TT.

Ett land får enligt fördraget bara ha gränskontroller i sex månader totalt.

– Man kan ju notera att det inte finns några sanktioner i EU-fördraget för den som bryter mot detta. Om det skulle ta längre tid, så kommer ju Tyskland att gå in före oss, säger Ygeman.

Han kan i dag inte bedöma hur länge gränskontrollerna behövs. Det avgörande är om EU klarar av sin yttre gränskontroll och att omfördelningen av flyktingar börjar fungera. Då kan det bli aktuellt att släppa kontrollerna i Sverige, enligt Ygeman.

TT: Det är ingen vild gissning att ni kommer att behöva sexmånadersperioden i alla fall?

– Nej, det tror jag inte att det är, säger Anders Ygeman.

FAKTA

Gränskontroller

Regeringen införde gränskontroller den 12 november på grund av den svåra flyktingsituationen.

Tillfälligt återinförda kontroller vid inre gräns innebär att polisen vid några utvalda gränsövergångsställen kommer att kontrollera personer som reser in i Sverige.

De som reser in ska kunna visa att de har rätt att resa in och vistas i landet till exempel genom att visa upp pass eller nationellt id-kort.

Personer som avser att resa till eller från Sverige till andra EU-länder ska därför ha med sig pass eller nationellt id-kort.

Personer som väljer att ansöka om asyl vid svensk gräns eller inne i Sverige har alltid rätt att få sin ansökan prövad inne i landet.

Enligt EU-fördraget får gränskontroller som högst införas i sex månader.

Källa: Polisen

TT

ARTIKELN HANDLAR OM