Småföretagare lurade på tio miljoner

INRIKES

Brott. Tjugo personer i två misstänkta bluffbolag åtalas för grova bedrägerier mot 2 000 småföretagare runt om i landet.

– De värsta avarterna med uppringare som ljuger folk rakt upp i ansiktet har minskat ganska kraftigt, säger Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer.

Att polis och åklagare på senare år gått till botten med flera bluffakturebolag spelar stor roll, menar han. Samtidigt har svenska småföretagare blivit mer på sin vakt och dessutom har Skatteverket specialgranskat företag på Svensk Handels varningslista.

Fredagens åtal i Malmö tingsrätt gäller Annonskonsulterna och Kastofon, vars säljare ringde upp småföretagare och krävde dem på pengar för att avsluta eller fortsätta med en Googletjänst, som försäljarna påstod att företagarna haft sedan tidigare.

Enligt åtalet fick tre huvudmän och 17 telefonförsäljare in sammanlagt 10,5 miljoner kronor. Samtliga åtalas för grovt bedrägeri och åklagarna Bo Albrektsson och Camilla Ström kommer att yrka på minst sex års fängelse för huvudmännen.

Nekar till brott

Advokat Sven-Eric Ohlsson företräder en av de tre huvudmännen.

– Han har hela tiden förnekat all brottslig verksamhet.

Rättegången inleds preliminärt i februari och väntas pågå i uppemot 50 dagar. Utredningen har pågått i mer än två år och åklagare Bo Albrektsson konstaterar att den kostat stora belopp.

– Visst blir det dyrt. Men ibland är det så att det får kosta, annars kan samhället inte komma till rätta med den här typen av brottslighet.

Flera tusen småföretagare har blivit uppringda av de två bolagen och 2 028 av dem valde att betala fakturorna som samtalen resulterade i.

– De har blivit omkullpratade av säljarna, säger Albrektsson.

Kände sig tvungna

Många var medvetna om att allt inte stod rätt till, men kände sig ändå tvungna att betala för att slippa inkasso och kronofogde.

– Det värsta som kan hända dem är att hamna hos fogden, för då begränsas deras möjligheter att få kredit, säger åklagaren.

Per Geijer menar att det fortfarande finns en viss naivitet, som resulterar i slarv med att läsa igenom varenda bokstav i det finstilta. Han tror också att många är rädda för att slå larm, trots att de känner på sig att något är fel.

– Fler måste våga ta strid, säger han.

FAKTA

20 åtalas för grovt bedrägeri

De misstänkta huvudmännen är tre 36-åringar från sydvästra Skåne. De är misstänkta för att tillsammans med 17 telefonförsäljare ha förmått 2 028 småföretagare att betala för en Googletjänst som de inte tillhandahöll.

Företagarna blev uppringda av telefonförsäljare från bolagen Annonskonsulterna och Kastofon, som hävdade att småföretagarna sedan tidigare haft en Googletjänst. Nu var de tvungna att betala, antingen för att avsluta eller fortsätta med tjänsten. I vissa fall erbjöds företagare nyteckning av samma tjänst, enligt åklagaren. Samtalen avslutades med ett muntligt avtal och följdes upp med en faktura.

De tre huvudmännen åtalas också för ett försäkringsbedrägeri för ett påhittat inbrott hos Annonskonsulterna, där datorutrustning och skrivare försvann. De fick 182 000 kronor i ersättning från ett försäkringsbolag. Delar av datorutrustningen som påstods vara stulen har senare hittats hemma hos de åtalade och på den ena mannens jobb.

Källa: Åklagarmyndigheten

TT