Femte plats för Sverige i minnes-VM

INRIKES

Vetenskap. Förra årets världsmästarlag i minne - Sverige - hamnade på femte plats i år. Men svenskarna har dock fler världsrekord med sig hem från Kina.

– Vi har tre minnesatleter som är så otroligt fokuserade och tränar mycket, säger en glad och stolt Idriz Zogaj, som är landslagets förbundskapten, till TT.

Svenskarna har varit på hugget de senaste dagarna i kinesiska Chengdu. Tävlingen innehåller en rad olika grenar, så som att minnas namn, kortlekar och historiska datum, och totalt lyckades svenskarna knipa tre guld, ett silver och ett brons.

Yanjaa Altantuya - innehavare av världsrekordet i att minnas ansikten och namn - lyckades behålla sin titel även i år. Och Marwin Wallonius slog två världsrekord.

– Han lyckades memorera 5040 ettor och nollor på 30 minuter. Sen lyckades han memorera 599 abstrakta bilder på 15 minuter, säger Idriz Zogaj och fortsätter:

– Jag grät av spänning.

Förra årets världsmästare Sverige - då med åtta guld - fick på landsnivå dock se sig omsprunget av Tyskland, Kina, USA samt Mongoliet. USA steg fram som en liten överraskning i år, enligt Zogaj. I årets VM deltog inte heller tvåfaldige världsmästare i minne, Jonas von Essen.

– Om han hade varit med hade vi vunnit.

FAKTA

Svenska rekord

Marwin Wallonius:

5040 binära tal memorerade på 30 minuter. Det innebär guld samt världsrekord.

599 abstrakta bilder memorerade på 15 minuter. Guld och världsrekord.

Yanjaa Altantuya:

Guld i grenen "Ansikten och namn". 161 stycken memorerade på 15 minuter.

Källa: Svenska Minnesförbundet

TT