Flyktingkrishanteringen ska utredas

INRIKES

Flyktingkrisen. En oberoende utredning ska granska hur flyktingkrisen hanterats av myndigheter och regeringen.

Det förslaget lanserar nu migrationsminister Morgan Johansson (S).

Regeringen har fått kritik för att det tog lång tid att fatta beslut och samordna verksamheten när flyktingströmmen till Sverige ökade i höst. Nu ska det utredas om det har varit något fel på organisationen.

Morgan Johansson lyfte frågan på fredagen när TT intervjuade honom i Rosenbad.

– Ser man på den totala krishanteringen under hösten så får vi göra en oberoende utvärdering hur myndigheter och regeringen agerat. Det ska man göra efter varje sådan större händelse, säger migrationsministern.

– Vi kan inte tillsätta den just nu eftersom vi är mitt i den här händelsen men någon gång på vårkanten. Vi måste lära oss vad som blev bra och vad som inte lyckades.

Ska vara oberoende

TT: Vem ska utföra den?

– Det får vi se men den ska som sagt vara oberoende och fristående från regeringen. Det är ett förslag som jag själv kommer att lyfta.

Hanteringen har samtidigt fått kritik av tidigare ledamöter i katastrofkommissionen efter tsunamin.

– Det är som under tsunamin: statssekreterarna träffas, pratar och åtskiljs utan att de tar några beslut. Det är en svensk åkomma - vi tror att vi politiskt har hanterat en fråga när vi talat om saken, då har man agerat. Men regeringen måste besluta sig för vad man ska göra, med direktiv till ministrarna och en ansvarsfördelning om vad som ska ske säger överste Bo Pellnäs, som ingick i kommissionen 2005, till Dagens Nyheter.

Missvisande jämförelse

Morgan Johansson (S) tycker att jämförelsen med tsunamikatastrofen är missvisande.

– Den här krissituationen är av helt annan karaktär. Tsunamin var en monumental händelse. Det här har varit en kris som pågått under lång tid men svår att bedöma storleken av. Så sent som under sommaren gjorde Migrationsverket prognosen att det skulle komma 74 000. Det är en hög siffra men nu ser vi att den prognosen var väldigt lågt ställd.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM