Skidorterna klarar julvärmen

INRIKES

Väder. Under söndagen kan temperaturrekordet för december komma att slås. Men på landets skidorter finns ingen större oro.

– Vi har ett normalt antal pister öppna, säger Mikael Elford, marknadschef för Branäsgruppen.

December har varit varmt och snön har i stora delar av landet lyst med sin frånvaro. Halva Sverige är i princip helt utan snö.

– Snögränsen går lite längre norrut jämfört med förra året, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Nästa vecka väntas det bli lite kallare men under helgen håller det varma vädret i sig - det kan till och med bli rekordvarmt.

– Vi har chans att slå decemberrekordet för högsta temperaturen i Sverige. På julafton 1977 var det 13,7 grader i Simrishamn. Det finns indikationer på att det kan bli så höga temperaturer på söndag, säger Marie Staerk.

Normalt läge

Den som har planerat en slalomresa på jullovet behöver dock inte misströsta. På de stora skidorterna är läget normalt för årstiden - till exempel har Skistar öppnat alla sina fyra skidområden i Sälen.

– Vi, och nästan alla andra alpina anläggningar, har ju under årens lopp investerat mer och mer i möjligheten att göra snö. Vi har utökat på ett sådant sätt att vi behöver färre dagar med kallt väder för att få till backarna, säger Jonas Bauer, Skistars destinationschef för Sälen.

Han tror att de som åker till orten kommer att bli positivt överraskade.

– Det som är bra med den tillverkade snön är att den är väldigt tålig. När man väl är ute i pisten är det bra skidåkning, säger Jonas Bauer.

"Betydligt bättre"

I Branäs och Kungsberget är 13 respektive 8 nedfarter öppna.

– Det är ett bra antal backar och bra variation på färgerna på backarna, säger Mikael Elford på Branäsgruppen.

Även i Åre ser det bra ut med 38 öppna nedfarter och maximala 900 fallhöjdsmeter med skidåkning.

– Om man jämför med de två senaste åren är det betydligt bättre nu än vad det har varit då, säger Niclas Sjögren Berg, Skistars destinationschef för Åre.

TT