Farliga miljögifter i skosprej

INRIKES

Miljö. Farliga ämnen har hittats i impregneringsmedel för skor och kläder. Ämnena kan leda till olika typer av cancer.

– Det tycker inte vi är acceptabelt, säger miljöexperten Anders Finnson på Svenskt Vatten.

Branschorganisationen Svenskt Vatten har i en undersökning hittat högfluorerade ämnen, PFAS, i impregneringsmedel. I stora mängder kan de orsaka njur- och testikelcancer, rapporterar SVT.

Många får även i sig gifterna från andra vanliga produkter utan att veta om det. De finns exempelvis i brandskum, bakplåtspapper, tandtråd, fritidskläder och pizzakartonger.

Ämnena är också farliga för miljön. De bryts aldrig ner utan lagras i naturen, djur och människor.

Undvik gifterna

Kemikalieinspektionens råd till konsumenter är att man kan sluta köpa produkter som innehåller gifterna.

– Ämnena är inte direkt farliga för människor. De ger så eftertraktade egenskaper och det har man blivit van vid som konsument. Men man kan fråga sig om man verkligen behöver det här till ens barns vinterkängor, säger Jenny Ivarsson, utredare på Kemikalieinspektionen, till TT.

Gifterna kartläggs

Haglöfs som gör fritidskläder använder impregneringsmedel på sina kläder.

– Problemet som vi har är att hitta en ny impregnering för skalplagg som ger produkten den prestanda och den funktion som produkten är tänkt att ha, säger hållbarhetschefen Lennart Ekberg till SVT.

I januari fick Kemikalieinspektionen i uppdrag att ta fram ett nationellt åtgärdsprogram för att komma till rätta med problemet.

FAKTA

Hel grupp av syntetiska ämnen

PFAS (per- och polyfluorerade alkylsyror) är en hel grupp av syntetiska ämnen. Två av de mer kända ämnena är PFOS och PFOA.

PFOS förbjöds inom EU 2008, men övriga ämnen används fortfarande för exempelvis klädimpregnering, ytbehandling och rengöring.

Källa: Avdelningen för arbets- och miljömedicin i Lund

TT