Vill få juleljus över mörka siffror

INRIKES

Politik. Mycket lidande och elände - men också många glädjande tecken både internationellt och nationellt.

Statsminister Stefan Löfven ville peka på ljuset i sitt jultal - och inte minst lätta upp de envist mörka opinionssiffrorna.

– Det finns också en förväntan naturligtvis, och nu håller vi successivt på att leva upp till den, säger Löfven (S) till TT efter sitt jultal i Gamla stan i Stockholm.

Han höll, efter julsånger av Adolf Fredriks musikklasser och inför flera ministrar, sitt andra jultal som statsminister. Löfven kom snabbt in på problemen med den flyktingkris han också nämner på frågan om S-siffrorna i opinionen.

Men han tror att vinden är på väg att vända. Siffrorna för tillväxt, investeringar och arbetslöshet går åt rätt håll och regeringen är på olika sätt på väg att uppfylla 97 av 105 vallöften, säger Löfven.

– Med det tror jag också att opinionssiffrorna vänder.

Rätt och plikt

I talet nämnde han mörkret också i form av skolmorden i Trollhättan och terrordåden i Paris. Ljuset såg han i att världen under året enats om nya utvecklingsmål, ett klimatavtal och i alla de insatser myndigheter och ideella krafter gjort för samhällets utsatta - inte minst under flyktingkrisen.

Löfven anklagade sina politiska motståndare för att vilja försämra välfärd, arbetsrätt, löner och vilja skapa "skuggsamhällen". Han var inne på flyktingars rätt till bostäder, utbildning, jobb och att som jämlikar förverkliga sina drömmar.

– Alla ska kunna kräva sin rätt, men också göra sin plikt. Det är vi skyldiga dem som kommer till Sverige, och det är de skyldiga det svenska samhället.

Till expressen.se säger Löfven också att han och hustrun Ulla är på väg att bli kontaktpersoner för en nyanländ flykting.

Firar med sill

Den tidigare facklige ledaren Löfven tog sig också för att citera Karl Bertil Jonsson från den populära julaftonsfilmen som fyller 40 år i år:

– Ett väl utfört arbete ger en inre tillfredsställelse och är den grund varpå samhället vilar.

Efter talet sade han att det kändes varmt och ombonat på Nobelmuseets trappa, och att talet var ett bra sätt att runda av inför julledigheten.

TT: Och hur ska julledigheten firas?

– Den ska firas tillsammans med familj och släkt och vänner och med lite avkoppling, hade jag tänkt: läsa, äta god julmat - inte minst god sill, det tycker jag om.

FAKTA

Opinionen

Resultaten i en opinionsundersökning från Ipsos/DN med 1 207 telefonintervjuade personer 3-14 december:

(*=i procent)

(**=i procentenheter sedan förra mätningen)

Frågan löd: Om det var riksdagsval i dag, vilket parti skulle du rösta på då?

Andelen som inte skulle rösta eller var osäkra var 15,6 procent.

Källa: Ipsos/DN

Resultaten i en opinionsundersökning från Novus/TV4 med 3 001 telefonintervjuade personer den 23 november-13 december:

(*=i procent)

(**=i procentenheter sedan förra mätningen)

Undersökningen ger svar på hur den intervjuade skulle rösta om det vore riksdagsval i dag.

Andelen osäkra väljare var 8,2 procent.

Källa: Novus/TV4

TT