Polis ber militär om flyktinghjälp

INRIKES

Flyktingkrisen. Polismyndigheten är överbelastad på grund av det stora antalet asylsökande och ber nu militären och civilförsvaret om hjälp, säger rikspolischef Dan Eliasson till Svenska Dagbladet.

I mitten av januari ska rikspolischefen begära förstärkningar i form av personal och resurser av regeringen "före 2020", skriver tidningen, men för att klara det akuta läget rekryterar polisen civilanställda och talar med Försvarsmakten och civilförsvarsförbund om hjälp med "vissa uppgifter".

Gränskontrollerna men också oroligheter på trånga asylboenden, med tillstötande språkförbistringar, lyfts fram som särskilt resurskrävande.

– Situationen innebär ju påfrestningar på lokalsamhället med asylboenden runt om i landet och vi tittar givetvis på vilka tänkbara möjligheter som finns här. Vi har ju ansvar för ordning och säkerhet. Men det finns många goda krafter där ute som kan vara till hjälp i det här läget, säger Fredrik Wallén, presschef på polismyndigheten, till TT.

SvD skrev på lördagen, efter samtal med ett 15-tal poliser och åklagare över landet, att så kallade mängdbrott prioriteras ned, det brottsförebyggande arbetet blir lidande och stressen är hög.

TT