Över 40 asylboenden har brunnit

INRIKES

Flyktingkrisen. Under december har Sverige återigen drabbats av misstänkta brandattentat mot asylboenden.

Totalt har polisen 43 förundersökningar på sitt bord sedan första juli.

– Vi ser inget samband, säger Ola Stoltz på polisens nationella operativa avdelning.

Ett planerat asylboende totalförstörs i Södertälje - polisen misstänker att branden är anlagd. Motorbensin hittas i ett eldhärjat planerat flyktingboende i västgötska Götene - polisen tror att någon startat branden utifrån. Ett planerat HVB-hem står i lågor i Ekeby i den skånska kommunen Bjuv - utredning om misstänkt mordbrand pågår.

– Nu måste den tysta massan reagera - nu är det nog, säger Anders Månsson (S), kommunalråd i Bjuv.

Flest bränder i oktober

Hans kommun är inte den enda som har drabbats av ett misstänkt brandattentat mot asylboende. Efter en lugnare novembermånad har bränderna återigen blossat upp.

– I december har det faktiskt varit åtta stycken hittills. Flest bränder var det i oktober, då var det 13 stycken, säger Ola Stoltz, sektionschef på polisens nationella operativa avdelning (NOA), till TT.

Det är NOA som har ett samordningsansvar för misstänkta attentat mot asylboenden runt om i landet. Sedan den första juli till i dag har polisen 43 förundersökningar på sitt bord och i åtta av fallen finns det misstänkta. I vissa fall är det boende som misstänks, i andra fall rör det sig om utomstående personer. För cirka en tredjedel av händelserna har olyckor varit brandorsaken.

– Brandutredningar är ganska komplicerade utredningar. Det pågår många ärenden där man inte är klara med vad orsaken är, sedan finns det ärenden där man definitivt kan säga att det är anlagt, säger Stoltz.

Något samband har dock inte kunnat påvisas.

– I och med att det är så olika modus (tillvägagångssätt) på bränderna och väldigt geografiskt spritt kan man inte heller göra någon gärningsmannaprofil, säger Ola Stoltz.

TT: Bedriver ni någon internetspaning?

– Vi har självklart internetspaning på NOA, men vi har inte kunnat hitta att det handlar om någon anstiftan eller uppvigling på nätet till några bränder, säger han.

Sedan i slutet av oktober har polisen övervakat asylboenden i glesbygden med helikoptrar.

– Jag tror att när det blev känt att vi gjorde den övervakningen gick det ju ner med bränderna. Jag tror att det har en viss brottsförebyggande effekt.

TT: Har ni någon förklaring till att det har gått upp igen?

– Det är svårt att säga. Jag har ingen bra förklaring, säger Ola Stoltz.

Skärper säkerheten

I Bjuvs kommun skärps nu säkerheten kring befintliga och planerade asylboenden. Dagen efter händelsen manifesterade kommuninvånarna mot det misstänkta attentatet.

– Det visar på att det finns en enighet och en styrka i samhället ändock, även om vi har de här tendenserna. Men det är en liten grupp som har ett motstånd, och som jag känner det bygger motstånd på rädslor, säger kommunalrådet Anders Månsson.

FAKTA

En tredjedel är olyckor

Polisens nationella operativa avdelning, NOA, har ett operativt ansvar för samordning av alla förundersökningar gällande misstänkt mordbränder mot flyktingboenden i Sverige. Utredningarna ligger dock var på regional nivå.

Totalt sedan den 1 juli finns det 43 förundersökningar angående bränder på flyktingboenden. En tredjedel av dem tros ha varit olyckor.

I åtta av ärendena finns det misstänkta. I vissa fall är det boende som misstänks, i andra fall är det personer utan koppling till boendet som är misstänkta.

Polishelikoptrar fortsätter att genomföra bevakning av flyktingboenden runt om i Sverige, främst i glesbygden.

Migrationsverket har ett nära samarbete med polisen, som ansvarar för säkerhetsbedömningarna. Verket har efter samråd med polisen satt in extra bevakning på boenden, exempelvis i region Väst, uppger säkerhetschefen Monica Karum Bergvall för TT.

Källa: Nationella operativa avdelningen (NOA), Migrationsverket.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM