Större folkmängd kräver fler poliser

INRIKES

Polisen. En snabbt ökande befolkning i Sverige är huvudskälet till att polisen behöver mer resurser, säger rikspolischefen Dan Eliasson. Fler poliser behövs i utsatta områden och till gränskontroller, anser han.

– Vi behöver växa i hela landet eftersom befolkningen ökar i hela landet just nu. Både i år och nästa år kommer det mycket folk till Sverige, säger Dan Eliasson.

Polisen har tidigare under hösten flaggat för att man kommer be om större resurser, och då talat om ett tusental poliser och "miljarder" kronor. Polisen kommer specificera sina behov i mitten av januari.

Särskilt behövs pengarna för ökad närvaro i 14 av polisen identifierade "socioekonomiskt utsatta" områden. Dessutom behöver polisen ha fler resurser för att sköta gränskontrollerna, en uppgift som man nyligen öppnade för att be militären om hjälp med att sköta.

Men fler poliser är inte lösningen på alla problem, medger Eliasson. Ett exempel är oroligheter på asylboenden.

– Där är det Migrationsversverkets snabba hantering av asylsökningar och integration som är det kanske viktigaste, säger han.

– Det är en mängd faktorer som behöver kombineras för att förbättra samhällssituationen och mer resurser till polisen är en dessa.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM