Skolattacksutredning får kritik

INRIKES

Brott. Fler än hundra personer har förhörts efter skolattacken i Trollhättan då Anton Lundin Pettersson dödade tre personer. Men nu får utredningen kritik för att ingen av de nätkontakter som mördaren haft har kontaktats av polisen.

– Det är märkligt att man som förundersökningsledare inte är mer intresserad av att ställa frågor och ge direktiv till de som kollar datorerna, säger kriminologiprofessor Janne Flyghed till SR Ekot.

Enligt förundersökningsledare Thord Haraldsson har IT-forensiker gått igenom allt material.

– Jag är ingen datakille. Jag utgår från att IT-utredarna har berättat allt som är relevant med anknytning till utredningen, säger Thord Haraldsson, till TT.

TT: Kan kritiken leda till att ni tittar igenom de kontakter mördaren hade via bland annat onlinespel?

– Om det inte är gjort och om det går så kanske man kan göra det. Men jag har haft flera kontakter med IT-gruppen och de har muntligt gett mig besked om vad de kommit fram till och vad de bedömer har relevans i utredningen.

Morden var enligt polisen ett rasistiskt hatbrott. Något som bland annat stöds av det avskedsbrev som Anton Lundin Pettersson lämnade efter sig. Men trots flera förhör med anhöriga, släkt och vänner har man, enligt Thord Haraldsson, inte fått någon vägledning om vad som ledde fram till attacken.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM