Fika och biljard skingrar mörkret

INRIKES

Flyktingkrisen. På ytan ser det ut som den perfekta fritidsgården. Till mötesplats Otto, ett öppet hus i Malmö för ensamkommande ungdomar, kommer mer än hundra unga varje dag för att läsa läxor, fika, träna yoga och spela biljard. Men hösten har varit mörk.

– De har riskerat sina liv och lyckats fly undan döden, men känner sig ändå inte trygga, säger Daniel Feroz från Ensamkommandes Förbund, som driver mötesplats Otto.

Uppehållstillstånd - det magiska ordet - är ett av de första som de nyanlända lär sig uttala. Nu, efter höstens omsvängning av asylpolitiken, har det blivit svåruppnåeligt.

– Det svåraste med att jobba här är känslan av maktlöshet. De har så stora förväntningar på att jag ska kunna hjälpa dem med det viktigaste, uppehållstillståndet. Men ett avslag från Migrationsverket kan inte jag påverka, säger Ottos projektledare Jenny Anderberg.

Hon visar runt i det ombyggda gamla galleriet som ligger nära Värnhemstorget i Malmö. Vid fikaborden pågår läxläsning med svenska volontärer, i sofforna sitter folk och snackar och i köket ligger högar med bullar som skänkts av ett bageri.

Yngsta läraren

– Det är tråkigt hemma. Här träffar jag nya människor, säger Maryam Wahid, 15 år.

Hon är Ottos yngsta lärare. Efter fem år i Sverige talar hon flytande svenska, så hon brukar hjälpa nyanlända från Afghanistan.

– När du är ny i Sverige vill du lära dig språket. Jag brukar stå här och skriva på tavlan - jag lär dem att säga vad de heter och var de kommer ifrån.

Själv är hon inte ensamkommande, hon kom till Sverige med sin mamma och storebror. Men hon delar deras problem - hon har inget uppehållstillstånd.

– Jag kan inte sova på nätterna. Jag ligger och tänker hela tiden.

Gör livet lättare

Trots att Otto inte kan trolla fram uppehållstillstånd tycker Jenny Anderberg att det är tydligt att mötesplatsen gör livet lättare för besökarna. Framför allt att de hittar andra som är i samma situation och får prata om familjen de lämnat bakom sig, om den långa resan till Sverige, tankarna kring framtiden.

Den orenoverade källaren sjuder också av liv. Musiken dånar ur en högtalare i biljardrummet, där fyra killar fokuserat spelar, medan ännu fler står runt omkring och tittar på. Längre in i källaren mixar Mustafa Hassan och Nimis Mohammud sin senaste raplåt. Nästa spelning för deras band Shiid Life blir på Ottos julfest.

Rap har blivit jättestort i deras gamla hemland Somalia och via Youtube når deras musik även dit.

– Vi rappar om livet i Somalia, om livet i Sverige.

Båda kom hit på egen hand och har bott på HVB-hem fram tills de fyllde 18.

– Vi hade ingenting, men på boendet började vi med musiken.

Stilla och snälla

De trivs i Sverige och konstaterar att 95 procent inte är rasister. Mustafa har fram tills nyligen bott i Hässleholm och där hade han jättebra svenska kompisar som han fortsätter att hålla kontakten med.

– Svenska människor är snälla. De är stilla, snälla, inte arga, säger Nimis.

Men höstens bränder på asylboenden och morden i Trollhättan skapar oro. Jämfört med när Daniel Feroz kom hit 2011 har Sverige förändrats, tycker han. Då beskrevs inte flyktingar i nyheterna som ett problem.

– Även vi som har varit här länge påverkas. Sverige var det land i Europa som ville hjälpa flyktingar, men plötsligt ändrades allt.

FAKTA

32 000 barn till och med november

Under perioden januari till och med november 2015 ansökte 32 180 barn under 18 år asyl i Sverige.

Av dem var 29 565 pojkar och 2 615 flickor.

Åldersfördelning: 0-6 år: 292, 7-12 år: 2 017, 13-15 år: 13 789, 16-17 år: 16 082.

Kommunerna är ansvariga för omhändertagandet av ensamkommande asylsökande barn.

Den 24 november aviserade regeringen att Sveriges utlänningslag ska anpassas till EU:s minimikrav senast i april nästa år. Lagändringen ska gälla i tre år.

Tidsbegränsade i stället för permanenta uppehållstillstånd ska gälla för alla flyktingar utom kvotflyktingar.

Barnfamiljer och barn som fram till den 24 november registrerat en asylansökan kan fortfarande beviljas permanent uppehållstillstånd.

Ett tidsbegränsat uppehållstillstånd varar i tre år. De med begränsat uppehållstillstånd ska bara kunna återförenas med kärnfamiljen.

Medicinsk åldersbestämning återinförs för ensamkommande asylsökande barn.

Källor: Migrationsverket och regeringen

TT