Regeringen vill märka krogbiffen

INRIKES

Livsmedel. Restaurangbranschen bör på egen hand införa ursprungsmärkning av kött på krogarna, säger regeringen, som annars hotar med lagstiftning.

Kött från Gotland, eller kanske från Irland? Många behöver ställa sig den frågan i köttdisken. Men på restaurangerna är det fortfarande sällsynt med ursprungsmärkning.

Inte okej, anser regeringen, som vill ha samma regler för märkning överallt.

– Oavsett om man är konsument i butik eller på restaurang så ska man ha tillgång till den informationen, säger konsumentminister Per Bolund.

Mat är ett ämne som engagerar många, och inte minst hästköttskandalen för ett par år sedan, ökade medvetenheten hos vissa konsumentgrupper. Enligt Per Bolund värdesätter konsumenterna djurskydd och höga miljökrav, områden där svensk köttproduktion ligger i framkant.

Krogbranschen har nu kniven mot strupen.

– Vi förutsätter att branschen tar tag i det här men samtidigt säger vi att är man inte beredd att göra det frivilligt då är vi beredda att titta på andra vägar också, säger Per Bolund.

En sådan väg är lagstiftning, som i dag finns och fungerar i Frankrike, enligt Bolund.

– Men vi tror att branschen kan ta tag i den här frågan och därför ger vi dem en tydlig chans att göra det på egen hand.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM