Julen stoppar inte hjälpviljan

INRIKES

Flyktingkrisen. Julen handlar för många om att ge - och i år är många beredda att ge sin egen tid i stället för att bara trycka gilla på Facebook. Aktiviteter för människor som flytt till Sverige väntas därför pågå under julens alla dagar.

– Det är fortfarande många som är villiga att hjälpa till och vi är förberedda. Vi kommer att finnas på plats och hjälpa dem som kommer på bästa sätt, säger Tina Morad, talesperson för Refugees Welcome Stockholm, som möter flyktingar på Stockholms centralstation dygnet runt, även under julhelgen.

För många flyktingar som kommit till Sverige tidigare i år består vardagen nu mest av en lång, oviss väntan på besked om uppehållstillstånd och framtid.

Tufft för barnen

Och väntan blir inte lättare när stora delar av Sverige julstänger. Speciellt inte för barnen.

– Det är ju nu det blir väldigt ensamt för många. Folk firar helger eller reser bort. Mycket annat, som idrottsaktiviteter och skolor, ligger nere. Många av barnen känner det här och då är det så viktigt att det blir aktiviteter, säger Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin.

Rädda Barnen har 227 lokala grupper med frivilliga som jobbar med barn på flykt, och kommer att ha en del aktiviteter för just barn även under julhelgens röda dagar.

– Vi har bland annat en verksamhet som heter "Trygg mötesplats för barn" i Trelleborg. Den kommer att vara öppen julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen - dagar när nästan ingen annan har aktiviteter.

På mötesplatsen kan barnen bland annat leka och spela spel, och om vädret tillåter ordnas utomhusaktiviteter.

– Det betyder så enormt mycket eftersom den här långa, långa väntan blir väldigt tuff för många.

Fler vill hjälpa

Elisabeth Dahlin säger att det har skett en förflyttning i människors engagemang och att många erbjuder sig att ge inte bara pengar utan också tid.

– Det har gått från att vi har fått en massa likes på Facebook till att folk vill ge av sin egen tid och pengar, och sen startar egna insamlingar. Så såg det inte ut för ett halvår sedan. Det har ökat väldigt mycket. Många tänker efter, många föräldrar med egna barn, säger hon.

Även Svenska kyrkan har i flyktingkrisens spår en rad nya eller utökade verksamheter. Det kan vara språkkaféer, läxhjälp, boenden och tolkning vid gudstjänster. En del församlingar förbereder nu för firande med flyktingar i jul efter en höst då frivilliga strömmat till.

– Ja, det har märkts ett ökat engagemang överallt. Fler har sökt sig till kyrkan runt om i landet och vill engagera sig, säger Sofia Sjöberg, handläggare för flykting- och integrationsfrågar vid Svenska kyrkan.

Orken tryter

Men för en del volontärer börjar orken tryta efter en intensiv höst och julhelgen blir en möjlighet till återhämtning.

– Det är inte säkert att alla orkar växla upp inför helgerna. Medan vissa känner att arbetet ger mer energi än det tar, är andra inte vana vid att bemöta utsatta människor. De kan behöva ta hand om sig själva för att orka långsiktigt, säger Sofia Sjöberg.

FAKTA

Nära 150 000 asylsökande

Till och med den 1 december i år har 149 028 personer sökt asyl i Sverige.

63 568 av dessa är ensamkommande barn, det vill säga personer under 18 år som kommit hit och sökt asyl utan sina föräldrar eller annan legal vårdnadshavare.

Flest asylsökande, 48 276 personer, kommer från Syrien. 36 261 av de asylsökande är från Afghanistan och 18 852 kommer från Irak.

Källa: Migrationsverket

TT