Göteborg riskerar stora skolviten

INRIKES

Utbildning. Skolinspektionen hotar Göteborgs stad med vite på totalt 3,9 miljoner kronor för allvarliga brister vid flera skolor.

– Det vi har pekat på är några skolor där vi uppfattar situationen som väldigt allvarlig, säger avdelningschef Peter Ekborg vid Skolinspektionen.

De senaste besluten gäller två enheter vid gymnasieskolan Burgårdens utbildningscentrum, som enligt Skolinspektionens vittnesmål länge haft en närmast kaotisk miljö med bränder, bråk och stölder. Om kommunen inte får rätsida på problemen vid Burgården riskerar den vite på 1,6 miljoner kronor.

Högstadiedelen vid Sannaskolan i Göteborg hotas med vite på 800 000 kronor, som enligt Skolinspektionen har undermåliga lokaler och bristande elevstöd.

Tidigare i december har Lövgärdesskolan och Nordhemsskolan kritiserats och fått viteshot på 1 miljon respektive 500 000 kronor. Det kan komma fler viteshot, eftersom Skolinspektionen har några beslut kvar att fatta efter sin granskning i Göteborg.

– Det är en stor stad med många skolor, men varje enskild skola som har så allvarliga brister som där vi nu lagt vitesbeslut är illa nog. Vad gäller dessa skolor måste vi få fart på huvudmannens agerande för att förbättra situationen, säger Peter Ekborg.

FAKTA

De senaste besluten

Burgårdens Utbildningscentrum 1 har drygt 300 elever på hantverksprogrammet och två introduktionsprogram. Viteshot 700 000 kronor.

Burgårdens Utbildningscentrum 5 har knappt 300 elever på barn- och fritidsprogrammet och två introduktionsprogram. Viteshot 900 000 kronor.

Sannaskolan 2 har knappt 230 elever i årskurs 7-9. Viteshot på 800 000 kronor.

TT