Nya bottennivåer för S och MP

INRIKES

Opinion. Socialdemokraterna och Miljöpartiet når nya bottennivåer enligt Svensk väljaropinion, den sammanvägda opinionsundersökning som Novus gör för SR Ekot.

De båda regeringspartierna backar sedan den förra mätningen och får 5,8 procent respektive 25,3 procent. Samtidigt gör Sverigedemokraterna sitt bästa resultat sedan mätningarna inleddes och landar på 20 procent.

– Det sakägarskap Sverigedemokraterna har i invandringsfrågan som är och har varit dominerande en längre tid bör ha varit gynnsamt för partiet, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, till Ekot.

I övrigt är det små förändringar i opinionen. KD ligger fortfarande under riksdagsspärren och Centerpartiet och Moderaterna backar något. Liberalerna ökar något.

FAKTA

Svensk väljaropinion

Så här fördelar sig väljarsympatierna i Svensk väljaropinion i december, engett i procent, med förändringen från november inom parentes, angett i procentenheter:

Moderaterna: 22,3 (-0,5)

Liberalerna: 6,3 (+,0,6)

Centerpartiet: 6,7 (-0,2)

Kristdemokraterna: 3,6 (-0,1)

Socialdemokraterna: 25,3 (-0,4)

Miljöpartiet: 5,8 (-0,5)

Vänsterpartiet: 7,3 (+0,4)

Sverigedemokraterna: 20,0 (+0,6)

Feministiskt initiativ: 1,9 (oförändrat)

S+V+MP: 38,4 (-0,5)

M+L+C+KD: 38,9 (-0,2)

I Svensk väljaropinions index ingår Novus, Sifos, Ipsos och Demoskops senaste mätningar, genomförda under december 2015.

Källa: Novus och Sveriges Radio

TT