Villaägare: Bästa julklappen vi kunde få!

INRIKES

Ekonomi. Mellan villorna i Svedala jublas det på tisdagsförmiddagen och grannarna kramar om varandra och gör tummen upp efter beskedet att Högsta domstolen ger dem rätt mot Myresjöhus.

– Vi kunde inte ha fått en bättre julklapp! Vi vågade inte riktigt hoppas innan, säger Johanna Fihnn, som bor med sin familj i en av de aktuella villorna i Svedala och nu står i dörren och talar med en granne om dagens glada nyhet.

Det har varit en lång process, berättar hon. När de stora fuktmätningarna gjordes hemma hos henne var sonen Isak, som nu snart ska fylla sju, bara några månader gammal och låg och sprattlade på en filt på golvet.

Nya fasader

Alf Rydberg, talesperson för villaägarna, berättar att de fick upp ögonen för problemen genom att medier rapporterade om det. Det var runt år 2007. När de sedan mätte fukten i väggarna visade det sig att alla de 34 villorna i området var drabbade. Att byta ut fasaderna i en villa skulle kosta mellan 250 000 och 350 000 kronor och ta runt en månad att genomföra, bedömer han. Nu hoppas Alf Rydberg och de övriga villaägarna att Myresjöhus ska ersätta dem för kostnaderna att byta ut fasaderna i väggarna.

Många fler drabbade

Han påpekar att han och grannarna är långtifrån ensamma om sina fuktproblem:

– Det finns förmodligen en god bit över 20 000 villor och flerfamiljshus som byggts med den här metoden. Och eftersom den här domen är vägledande så måste något hända nu, säger han.

Grannen Patrik Bredberg är inne på samma linje:

– Det här beslutet är full pott, det kommer att skaka om hela bygg-Sverige, säger han lättat.

FAKTA

Konsumentombudsmannen stöttar prövning

År 2013 dömde Göta hovrätt till villaägarnas nackdel.

Konsumentombudsmannen, KO, beslutade då att gå in och stötta villaägarna genom att finansiera en fortsatt prövning i Högsta domstolen.

Orsaken var att KO ansåg att målet var så principiellt viktigt.

Källa: Konsumentverket

TT