Livstidsstraff fast för Ikeamördare

INRIKES

Brott. Livstidsstraffet står fast för den 36-åring som dömts för mord på en mamma och hennes vuxne son på Ikea i Västerås i somras.

36-åringen hade överklagat livstidsdomen och ville att brottsrubriceringen för de dödliga knivattackerna skulle ändras till grov misshandel och grovt vållande till annans död. Men Svea hovrätt fastställer nu tingsrättens dom.

Enligt hovrättens uppfattning attackerade 36-åringen både kvinnan och mannen med en sådan kraft att det därmed är fastställt att syftet var att döda dem. Rätten ser ingen annan möjlig brottsrubricering än mord.

"Angreppssättet och det kraftiga, respektive omfattande våld" han utsatte sina offer för "talar tveklöst för att påföljden ska bestämmas till fängelse på livstid", skriver rätten. 36-åringens invändning att han haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlade påverkar inte bedömningen.

FAKTA

Hade fått avslag på asylansökan

Den 27 juli får 36-åringen avslag på sin ansökan om asyl i Sverige.

Den 10 augusti besöker han Migrationsverket för ett så kallat avresesamtal. Senare samma dag knivhugger han en 55-årig kvinna och hennes 28-årige son till döds på Ikea i Västerås.

Den 13 augusti häktas 36-åringen på sannolika skäl misstänkt för mord.

Den 16 oktober åtalas han för de två morden.

Den 30 oktober döms han av Västmanlands tingsrätt till livstids fängelse och utvisning.

TT