Bättre sömn när ljuset återvänder

INRIKES

Solen. Värre än så här blir det inte. Nu är vintersolståndet här och dagarna blir ljusare igen.

Vi blir inte bara piggare och gladare - vi sover bättre också.

Klockan 5.48 i tisdags morse lutade jordaxeln som mest bort från solen och därför har vi upplevt årets längsta natt och tisdagen är årets kortaste dag. Norr om polcirkeln gick solen inte upp alls på tisdagen, även om det blev lite ljusare under dagen.

Men det dröjer några veckor innan de allt ljusare dagarna påverkar oss.

– Sedan går det ganska kvickt. Ljuset har en direkt biologisk effekt på hjärnans centrala delar. Man blir piggare och gladare, säger Torbjörn Åkerstedt, psykologiprofessor på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Generellt sover vi också bättre under de ljusare årstiderna.

– Man behöver input från ljus för att hålla ordning på den biologiska klockan, säger Åkerstedt.

I Luleå är det nu bara drygt tre timmars dagsljus medan Malmö kan stoltsera med hela sju timmar.

Så här års är förändringarna i antalet ljustimmar mest påtagliga i norr. Och det vill till - om dag och natt ska vara lika långa vid vårdagjämningen måste det helt enkelt hända mest norrut.

Om ett halvår vänder det igen. Då är dagen drygt 17 timmar lång i södra Skåne, och i Kiruna lyser midnattssolen.

FAKTA

Solståndet

Varje år infaller vintersolståndet kring den 22 december. Det är den dag på året då jordaxelns norra del lutar mest bort från solen vilket får till följd att solen står som lägst på norra halvklotet.

Motsatsen gäller vid sommarsolståndet, då jordaxelns norra del lutar maximalt i riktning mot solen. Då är dagen som längst på norra halvklotet. Detta inträffar årligen omkring den 22 juni.

Vintersolståndet kallas också astronomisk midvinter.

Vid vårdagjämning och höstdagjämning är dag och natt ungefär lika långa överallt på jordklotet. Det inträffar omkring den 21 mars, respektive omkring den 23 september.

Källor: NE och Stockholms observatorium

TT