Stopp för tåg Köpenhamn-Malmö

INRIKES

Flyktingkrisen. Från den 4 januari slutar Öresundstågen gå direkt mellan Köpenhamn och Malmö. Alla tåg till Sverige kommer i stället att avgå från Kastrup.

– Att det blir besvärligt i trafiken när man genomför en sådan här förändring var vi beredda på, säger infrastrukturministern.

Öresundstågen kör från den 4 januari var 20:e minut, meddelar Skånetrafiken. Orsaken är de id-kontroller som då införs på Kastrup Airports tågstation. För sundspendlarna innebär nyordningen också att det inte längre går att åka direkt från Köpenhamns huvudbangård till Malmö. Resenärer tvingas ta tåg, metro eller buss till Kastrup, gå av där, och sedan ta ett annat tåg över bron.

Förlängd restid, byten och trängsel är att vänta, meddelar Skånetrafiken.

– Det kommer att i rusningstrafik gå färre tåg över bron, och det kommer att bli trångt under vissa tider, säger Skånetrafikens pressekreterare Joakim Borgudd till TT.

Förändringarna nödvändiga

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) beklagar det stundade trafikkaoset, men hävdar att id-kraven är nödvändiga. Detta för att få ner antalet asylsökande.

– Vi kommer självklart att ha täta kontakter mellan regeringen, operatörerna, regionen och kommunerna. De signaler jag har fått är att alla är på tårna för att lösa det här så smidigt så möjligt, säger Johansson.

TT: Om det här blir för ohållbart, kan det vara så att ni avslutar kontrollerna i förtid?

– Om åtgärderna har större negativa konsekvenser än vad de löser andra problem, alternativt att det inte längre finns ett behov, då har vi naturligtvis möjlighet att ompröva beslutet, säger Johansson.

SJ ställer in helt

På måndagen kom beskedet att SJ ställer in sina tåg mellan Malmö och Köpenhamn på grund av id-kontrollerna. Enligt Skånetrafiken kommer danska tågoperatören DSB under julhelgen att meddela hur id-kontroller ska fungera praktiskt för resenärerna vid Kastrup.

Inga tåg stannar heller på Kastrup från sent på kvällen den 27 december fram till och med tidigt på morgonen den 29 december, rapporterar sydsvenskan.se.

Orsaken är att stationen ska byggas om för att förbereda den för id-kontroller. Ett staket ska byggas för att stoppa resenärer till Sverige att olovligen ta sig över spåren till en perrong för dem som redan fått sin id-handling kontrollerad.

FAKTA

Så funkar det

ID-kontrollerna kommer att genomföras på Kastrup/Copenhagen Airport. Samtliga som ska till Sverige måste visa id-handlingar.

Alla tåg till Sverige kommer att avgå från Kastrup.

Det kommer fortfarande att gå tåg från Köpenhamns huvudbangård, men med slutstation Kastrup.

Giltig biljett gäller även på Köpenhamns Metro samt lokalbussar mellan Köpenhamns huvudbangård och Kastrup.

Gränskontrollerna i Hyllie kommer att vara kvar. Så resenärer måste där visa sina id-handlingar en andra gång.

Det kommer fortfarande gå att åka tåg direkt från Malmö till Köpenhamns huvudbangård. Men även den sträckan får 20-minuterstrafik.

Källa: Skånetrafiken

TT

ARTIKELN HANDLAR OM