Kronofogden sålde villa av misstag

INRIKES

Ekonomi. En utmätning på drygt 175 000 för Kronofogden slutar nu med att staten får betala närmare 330 000 kronor i skadestånd till en man.

Kronofogden hade beslutat om en utmätning från mannens bankkonto i januari 2012, men bara en mindre summa kom in då. I februari upplyste banken myndigheten om att det fanns drygt 1,6 miljoner kronor på kontot, men Kronofogden beslutade inte om någon ny utmätning.

I början av 2013 bestämde Kronofogden att mannens villa i Värmdö skulle säljas. Två försök att delge mannen genom att skicka utmätningsbeslutet till hans folkbokföringsadress misslyckades. Villan såldes senare på exekutiv auktion för 1,4 miljoner kronor.

Mannen vände sig till justitiekanslern (JK) och begärde skadestånd. Enligt honom så hade villan sålts trots att det fanns pengar på hans konto. Mannen hävdade vidare att Kronofogden kännedom om att han inte fick brev som skickades till hans folkbokföringsadress.

JK har nu beslutat att mannen ska få nästan 330 000 kronor i skadestånd. Han får inte så mycket som har hade begärt eftersom JK anser att han hade kunnat ordna sin postgång eller på ett annat sätt hålla sig informerad om händelserna.

TT