Årets julafton en grå historia

INRIKES

Väder. Det här med "White Christmas" ser ut som något som allra mest kommer att förekomma i högtalare i stora delar av landet.

Julaftonsvädret innehåller nämligen mest moln, regn och blötsnö.

Julafton ser ut att få ganska klart väder till en början, främst västerut, men under dagen börjar det mulna på.

– Under kvällen ser det ut som det rör sig in ett nederbördsområde från väst som faller som regn i Götaland och Svealand och sedan när det går över i Norrland kanske lite mer som blötsnö, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Temperaturerna är i stora delar av landet ganska milda mitt på dagen med plusgrader i Götaland och Svealand, kring nollan i södra Norrland och lokalt ner till tio minusgrader allra längst i norr.

– I fjällen är det snöfyllt, ju närmare kusten man kommer desto längre norrut måste man gå för att hitta snön. Längs kusten är det främst Norrbotten som har snö, längre söderut finns det också men det är inga mängder, säger Charlotta Eriksson.

Men det kan vara på väg mer av den varan. På fredagen faller lite mer snö i norr och under helgen kryper temperaturerna allt längre ner. På söndagen väntas ett nytt nederbördsområde som kan ge snö också i delar av Svealand.

TT