Kinberg Batra avundas inte Löfven

INRIKES

Politik. Moderaternas Anna Kinberg Batra avundas inte Stefan Löfven, även om hon suktar efter statsministerjobbet.

Men hon har inga planer på att försöka peta Löfven i förtid.

Moderatledaren säger att ingen egentligen kunde ha förutsett graden av det hon kallar flyktingkris, eller terrordåden i Trollhättan och Paris. Men regeringen har ändå visat hur dåligt förberedd den är, hävdar Kinberg Batra.

– Jag är övertygad om att jag och Alliansen skulle klara det bättre. Statsministerrollen och regeringsinnehavet kräver ju att man både kan agera i stunden och har klart för sig var man ska sedan och hur man ska ta sig dit. Det har Stefan Löfven visat att han inte kan, säger Kinberg Batra i en intervju med TT.

Överrumplades

Frågan om en gemensam Alliansbudget redan till våren, ett förslag Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor överrumplat M-ledaren med, är "alldeles för tidigt väckt". Kinberg Batra tänker hålla sig till riksdagsordningen, säger hon. Det kan läsas som att hon inte tänker försöka fälla regeringens budgetar före nästa val.

– Senast 2018 hoppas jag kunna lägga en gemensam budget. Samarbetet i Alliansen är väldigt bra och vi siktar på att regera tillsammans. Men då krävs ett annat valresultat.

Det enda som hänt i opinionen sedan valet är att Sverigedemokraterna har gått fram på de flesta andra partiers bekostnad. Ett stabilt mandat för de rödgröna eller Alliansen tycks avlägset.

– Det är fortfarande samma valresultat och det är samma regering. Det är närmast upp till oss att visa att regeringen behöver bytas ut, säger Kinberg Batra.

Krisen inte över

– Det är svårt att dra slutsatser efter en extrem höst som helt dominerats av den akuta krisen och 2016 måste vi fortsätta hantera flyktingkrisen. Statsministern har sagt i intervjuer att krisen snart är över, men det tror jag är naivt.

Någon storkoalition av tysk eller finsk modell. med S och mitten/höger, tror hon inte på.

– Nackdelen är att det blir för lite reformer, det har vi sett i ett antal europeiska länder.

Trots Decemberöverenskommelsens fall har blocköverskridande handslag gjorts efter det. Kinberg Batra säger att man i opposition kan välja mellan att "ropa och gnälla på regeringen" eller komma med förslag och medverka till uppgörelser.

– Det har varit överraskande mycket av den varan, men situationen har krävt det.

M:s partisekreteraren Tomas Tobé anser att alliansregeringens överenskommelse med Miljöpartiet om migration 2011 skadade M och att det var ett misstag att inte skärpa invandringspolitiken redan inför valet 2014. Det var då Kinberg Batras företrädare Fredrik Reinfeldt bad svenska folket öppna sina hjärtan.

– Diskussionen om vad som gynnar det ena eller andra partiet kan ha hindrat oss från att förbättra flyktingmottagandet, säger efterträdaren.

Infekterad debatt

Hon tror att det kanske hade varit enklare om debatten inte hade "varit så infekterad" och präglad av sätta etiketter på åsikter. M har svängt skarpt inom migration sedan hon tog över.

– Under den här hösten har vi absolut tvingats ompröva mer än vad många hade trott. Vi har gjort det för att Sverige ska fungera, för att upprätthålla ett rättssäkert asylsystem och ha ett samhälle och en arbetsmarknad som håller ihop på längre sikt.

Ett år som partiledare har snart gått. Vad minns hon mest?

– Att jag blev vald, det var roligt. Det tog hundra år för partiet att välja en kvinna, säger Kinberg Batra.

– Men det största är kriserna, som har påverkat allt. Jag började hösten på Sicilien i en hamn dit människor hade kommit över Medelhavet i små gummibåtar. Bilderna och samtalen med de människorna har jag burit med mig hela hösten. Höstens tyngd och allvar har ju varit större än vad någon hade önskat.

FAKTA

Anna Kinberg Batra

Anna Kinberg Batra, född 1970, valdes att efterträda Fredrik Reinfeldt som M-ledare i januari 2015. Hon har varit riksdagsledamot sedan 2006 och var det även 2001-02.

Hon har bland annat suttit i riksdagens skatte-, närings- samt finansutskott, EU-nämnden, krigsdelegationen samt utrikesnämnden och riksdagsstyrelsen.

Hon har varit gruppledare och ekonomisk-politisk talesperson, landstings- och kommunpolitiker.

När hon 1998 kandiderade till riksdagen blev hon känd för sitt uttalande om att "stockholmare är smartare än lantisar". Det har hon gjort avbön ifrån.

Hon är partiets 16:e ordförande och den första kvinnan på posten.

Hon är gift med komikern David Batra och har en dotter

TT