Goda tider för skidorterna

INRIKES

Ekonomi. Det råder goda tider för många av de svenska skidorterna. Trots snöbristen i stora delar av landet är bokningsläget bättre än vanligt.

– Vi har tolv procent fler bokningar jämfört med samma tidpunkt i fjol. Det verkar som om det finns mer sug efter skidåkning när det inte finns någon snö alls i södra Sverige, säger Linda Morell på företaget Skistar som driver utförsåkningen i Åre, Vemdalen och Sälen i Sverige, samt i Trysil och Hemsedal i Norge.

I Åre har stora mängder snö fallit, och även i Vemdalen finns en hel del snö. I Sälen är visserligen det naturliga snötäcket mycket tunt på marken, men utförsbackarna har fyllts på med konstsnö. Anläggningen har i dagsläget 33 nedfarter och 41 liftar öppna.

– Snögarantin gäller alltid på våra anläggningar, säger Linda Morell.

Konstsnö räddningen

I Järvsö i Hälsingland, där Järvsöbacken ligger, finns dock ingen snö alls på marken i dagsläget. För tillfället går gränsen för ett mer eller mindre sammanhängande snötäcke en bit norrut. Trots detta är elva nedfarter fullt preparerade och sju liftar är i gång.

– Vi har att bra system för produktion av konstsnö. Vi har lagt snö så fort det har gått och nu har vi ett snödjup på 40 centimeter i backarna, säger Peter Augustsson, vd för Järvsöbacken AB.

Han påpekar att konstsnö håller betydligt längre än natursnö. Ett djup på tio centimeter med konstsnö motsvarar cirka 70 centimeter natursnö vad gäller hållfasthet och beständighet.

Goda tider

Bokningarna för den här vintersäsongen, som sträcker sig ända fram till början på april, ligger 20 procent högre än ifjol.

– Det kan delvis bero på att vi har ett nytt hotell, men också på att vi är snösäkra. Just nu är det tusentals personer i backarna, säger Augustsson.

Han sticker dock inte under stol med att han helst sett att det fallit snö i omgivningarna.

– Nio av tio vintrar har vi natursnö vid den här tiden på året. Inramningen blir tveklöst bättre, säger han.

FAKTA

Natursnö och konstsnö

Snö är fuktighet som antagit fast form som snökristaller. Dessa kan anta många olika former, varav de mest klassiska är kristaller som liknar stjärnor.

Konstsnö är, till skillnad mot vad många tror, vanlig snö, det vill säga fuktighet i fast form. Skillnaden mot natursnö är att den producerats i särskilda maskiner. Kristallerna har också en sfärisk form, vilket gör konstsnön mer motståndskraftig mot plusgrader och regn.

Källa: Idrottonline

TT