Köpenhamn vinnare i börs-VM 2015

INRIKES

Ekonomi. Börsen i Danmark är överlägsen segrare när utvecklingen på världens börser i år summeras. Sämst har börserna i Sydamerika gått.

Med en uppgång på drygt 30 procent är Köpenhamnsbörsen ohotad ett i börsvärlden. Förklaringen kan sökas i två enskilda bolag.

– Läkemedelsbolaget Novo Nordisk, som dominerar globalt i läkemedel mot diabetes och har gått otroligt bra i år, är en anledning till att hela Köpenhamnsbörsen blir årets vinnare, säger Joakim Bornold, sparekonom hos nätmäklaren Nordnet.

Novo Nordisk har stigit med 47 procent sedan årsskiftet. Att kosten förändras över hela världen och hälsoproblemen ökar, samtidigt som fler får råd att göra något åt sina problem, har bidragit till det danska läkemedelsbolagets expansion.

Vestas vinnare

Det andra danska bolaget som har gått exceptionellt starkt är vindkraftsbolaget Vestas, som tillverkar vindsnurror. Vestas har stigit med nästan 110 procent under 2015.

– Man har lyckats i den globala omställningen till en mer hållbar energiproduktion, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

Vestas raketfart på börsen har skett samtidigt som elpriset i vår del av världen har varit rekordlågt, vilket gjort att vindkraftsutbyggnaden i Sverige i stort sett helt stannat av.

Enligt Hemberg har Vestas då expanderat på andra håll i världen där utbyggnaden av vindkraft fortfarande är i kraftig tillväxt.

Svenska favoriter

Han tillägger att både Novo Nordisk och Vestas tillhör svenska sparares utländska favoritaktier.

På förlorarlistan trängs börser i länder som har en stor tonvikt på råvaruproduktion. I stort sett hela Sydamerika och Afrika har gått dåligt.

Men på oväntad andraplats bland vinnarna finns en ekonomi där oljeproduktionen väger tungt.

– Ryssland studsar upp efter rader av katastrofår, säger Claes Hemberg.

Men han menar att man inte ska se det som särskilt troligt att uppgången fortsätter även nästa år. Ett fortsatt lågt oljepris och politisk osäkerhet riskerar att ge utslag i de ryska börskurserna.

Svagt Stockholm

Stockholmsbörsen ångade på starkt dan före dopparedan men på det stora hela har det svenska börsåret inte varit någon särskilt rolig historia.

– Både bankerna och industribolagen har gått dåligt, säger Joakim Bornold.

Bankerna har tyngts av ökade regelkrav och inom industrin har man väntat på att konjunkturen ska ta fart.

FAKTA

Världens börser 2015

Vinnare:

Danmark, 30 procent

Ryssland, 16 procent

Kina, 8 procent

Tyskland, 7 procent

Japan, 6 procent

Sverige, 4 procent

Europa, genomsnitt, 3 procent

Norge, 3 procent

Förlorare:

Colombia, -30 procent

Brasilien, -10 procent

Indien, -8 procent

Schweiz, -5 procent

Världen, genomsnitt, -4 procent

Storbritannien, -2 procent

USA, -1 procent

Avser ett urval av världens börser. Utveckling till och med den 2 december.

Källa: The Economist/Nasdaq/Avanza/TT

TT