Många incidenter på asylboenden

INRIKES

Flyktingkrisen. Polisen har infört en särskild kod vid bland annat utryckningar till asylboenden.

Bara i område väst och syd handlar det om nära tusen ärenden kopplade till migration sedan den 1 november.

Under hösten har omkring 100 000 människor sökt asyl i Sverige. Något som har lett till överfulla asylboenden runt om i landet.

Och när människor lever trångt under pressade förhållanden ökar risken för att något ska hända. Förutom höstens alla bränder vid anläggningar har polisen ryckt ut vid en mängd tillfällen till asylboenden där det varit bråk mellan de boende själva.

– Det handlar om brott mellan migranter, av migranter och mot migranter, säger Martin Staxäng, stabschef i region väst på polisen särskilda insats Alma, som är inriktad på flyktingsituationen.

Särskild kod

Den nya koden som infördes den 1 november kopplas till den pågående asylsituationen. Målet är att kunna stötta de olika regionerna och den lokala polisen i deras verksamhet.

– Vi sammanställer en nationell lägesbild. Då är det viktigt att se vilka händelser och vilken typ av brott som sker i anslutning till och i boendena, säger Thomas Wallberg, nationell kommenderingschef för Alma.

– Det här är nya människor i nya situationer. Då är det jätteviktigt för oss att få koll på det här.

Koden rör dock inte bara händelser vid olika boenden utan gäller allt som kan kopplas till migration.

Nästan 1 000 ärenden

Nationellt vill polisen inte uppge hur många ärenden det rör sig om. När TT begärde ut uppgifterna avslogs det med hänvisning till sekretess. Men i region syd handlar det om 700 ärenden fram till och med i går, samt ytterligare 256 fall i region väst.

– Det är klart att det ibland är besvärande. Det här handlar om människorelaterade brott, och det är resurskrävande i en tid när vi redan har en ganska ansträngd situation, säger Ewa Gun Westford, presstalesperson vid polisen region syd.

Ibland missförstånd

Under tisdagskvällen larmades polisen ut vid misstänkta bråk på tre olika asylboenden i Västernorrland. Men bakom en rapporterad incident kan det ibland dölja sig simpla missförstånd - på ett av boendena, ett före detta fängelse i Härnösand, hade någon skrämts upp av att se en kniv. Men det visade sig att mamman i en familj helt enkelt var i färd med att dela upp en melon, berättar platschefen Anders Hammar.

– Det är olyckligt när sådant här förstoras upp.

Boendet har över 300 asylsökande, både barnfamiljer, unga män och kvinnor liksom äldre.

Tvättstuga konfliktkälla

Och visst uppstår det då och då friktion mellan människor, där många bär på trauman och frustration över den långa väntan på besked om uppehållstillstånd, säger Anders Hammar.

Men han har aldrig upplevt någon hotfull stämning.

– Det är klart att det kan uppstå intriger, så blir det alltid när många olika människor samlas på liten yta. Man ska till exempel samsas om tvättstugor, precis som i vilket hyreshus eller bostadsrätt som helst, säger Hammar.

FAKTA

Några av den senaste tidens händelser vid asylboenden

6 december. En 18-årig man greps efter att ha hotat en kvinna med kniv på ett boende i Fagersta.

8 december. Flera personer började slåss på ett boende i Bollstabruk i Västernorrland. Två personer greps misstänkta för grov misshandel.

8 december. En stor grupp främlingsfientliga personer samlades utanför ett boende i Strängnäs. De skanderade bland annat rasistiska slagord och satte upp en banderoll. En anmälan om hets mot folkgrupp upprättades.

9 december. Okända personer försökte sätta eld på ett blivande boende i Ängelholm.

9 december. Bråk mellan två personer på ett boende i Umeå.

10 december. Larm om bråk på ett boende i Ånge.

14 december. Ett blivande boende i Södertälje för ensamkommande barn totalförstördes i en brand.

15 december. Flera personer slogs inne på ett boende i Ånge.

16 december. Ett planerat boende i Bjuv eldhärjades.

20 december. En 17-årig pojke greps efter att ha attackerat en väktare som blev lindrigt skadad. Pojken hade försökt komma in på ett boende, men stoppades eftersom han inte bor där.

22 december. Bråkigt på tre asylboenden i Västernorrland.

Källa: Polisen

TT