Varning för stulna klappar på nätet

INRIKES

Brott. Polisen varnar för julklappsbedragare på nätet. Nyligen greps en man misstänkt för att ha sålt mängder med stulna Star Wars-prylar och lego på auktionssajter.

Vid jul säljs och köps julklappar på nätets annons- och auktionssajter. Du kan göra riktiga fynd - men det gäller att se upp, varnar polisen.

– Om det är en Star Wars-pryl som i butik kanske kostar 2 500 kronor, men så köper du den för 500 spänn i förpackning utan kvitto på nätet, så kan du enligt lagboken själv bli misstänkt för häleriförseelse, säger Niclas Larsen, gruppchef vid polisens bedrägerisektion i Stockholm, till TT.

Nyligen slog polisen till mot en man i 30-årsåldern i Stockholm. Enligt polisen var hans bostad fylld med misstänkt stöldgods, bland annat lego och Star Wars-prylar. Polisen uppskattar värdet på det stulna godset till omkring 200 000 kronor.

– Vi hittade listor där det verkar som att han sålt varor hejvilt på Tradera. Nu sitter det folk över hela landet som vunnit auktioner på gods som vi tagit i beslag. Vi ska försöka leta upp köparna, säger Niclas Larsen.

Mannen nekar till brott, men är misstänkt för stöld och grovt häleri, och han kommer troligen att få fira jul i häktet.

FAKTA

Så undviker du att bli lurad

Tänk på att om en vara är extremt billig är det antagligen för bra för att vara sant

Träffa om möjligt säljaren och undersök varan ordentligt innan köp

Fråga om originalkvitto och garantisedel om varan påstås vara nyinköpt

Betala aldrig i förskott till ett privatkonto

Källa: Polisen

TT