Efter tomten blir soporna kvar

INRIKES

Återvinning. Tindrande ögon, förväntansfulla barn som hälsar på tomten, rafsande händer som öppnar klapparna - och ett skräpberg. Nu får återvinningsbilarna åka i skytteltrafik för att ta hand om resterna av julen.

– Vi har kontrakterat allt som över huvud taget rullar för tömma återvinningsstationerna nu under helgerna, säger Annica Dahlberg, informationschef för Förpacknings- och tidningsinsamling (FTI) som sköter de nära 6 000 återvinningsstationerna runt om i landet.

Det som fylls först är behållarna för plast och papper, berättar hon. När det blir fullt där ser det riktigt skräpigt ut.

Dubblar tömningarna

– Vi mer eller mindra dubblar tömningarna nu och vi har extra mycket städning också, men det är inte alltid som vi hinner tömma i tid innan det blir fullt, säger hon.

Man får inte lägga skräp utanför behållaren, förklarar hon.

– Det är nedskräpning, ett brott mot lagstiftningen. Sedan vet vi att det sker, men det är inte trevligt, säger hon.

Skräp utanför blir problem i blåsten

Om återvinningsbehållarna är fulla rekommenderar hon i stället att man tar hem sitt skräp igen och kommer tillbaka lite senare då behållaren är tömd, eller söker upp en station som inte är lika full.

– Särskilt nu, när det ska blåsa så mycket, säger hon.

Vi svenskar är ganska duktiga på att sortera, tycker hon. Men visst händer det att saker kommer fel.

– Vanligast är att man tror att saker är förpackningar som inte är det. Förpackningar är det som skyddar varan, inte leksaker, skor eller glödlampor, som förstör återvinningen om de inte sorteras bort. Vi har automatisk sortering och kompletterar med manuell sortering. Men det blir dyrt, och den fördyringen läggs på varorna vi köper, säger Annica Dahlberg.

FAKTA

Så sorterar du julskräpet

I återvinningsbehållarna ska förpackningar och tidningar läggas. Även julklappspapper räknas som förpackning och ska läggas i pappersförpackningsåtervinningen.

Om det går är det bra att ta bort så mycket tejp som möjligt, men återvinningen fungerar även om det är lite tejp kvar på pappret.

Julklappssnören däremot kan trassla till det i den stora "tvättmaskin" som används för att lösa upp pappersfibrerna. Lägg därför snörena i den vanliga soppåsen, där de sedan eldas upp och blir till värme.

Källa: FTI

TT