Expert: Pressat S måste ta initiativ

INRIKES

Politik. Nya bottennoteringar i förtroendet för Stefan Löfven och hans ministerkollegor sammanfaller med det låga stödet för regeringspartierna i opinionen.

Men nu står regeringen inför ett sällsynt läge att vända skutan, tror statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld.

Drygt ett år efter att regeringen tillträdde är statsminister Stefan Löfvens förtroende bland väljarna nere på 21 procent, enligt TV4/Novus senaste förtroendemätning.

Utrikesminister Margot Wallström har också tappat stort men toppar förtroendeligan inom regeringen. Samtidigt backar även Gustav Fridolin och Åsa Romson, språkrör i det andra regeringspartiet Miljöpartiet, rejält.

Flyktingfrågan hinder

– Det dåliga förtroendet för ministrarna hänger samman med att både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har gått dåligt i opinionen, säger statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld.

Regeringen missgynnas bland annat av att den politiska dagordningen länge dominerats av flyktingfrågan, tror Bjereld.

– Socialdemokraternas traditionella frågor jobb, sjukvård och omsorg har inte alls synts i debatten. I stället har flyktingpolitiken dominerat där många uppfattat regeringen som ryckig: Först har de betonat det solidariska i att vi tar emot fler per capita än någon annan i EU, sedan säger de plötsligt att nu går det inte och sätter in starka åtgärder åt andra hållet, säger han.

Ygeman ljus i mörkret

Inrikesminister Anders Ygeman, som haft en framträdande roll i medier under flyktingkrisen, är den ende av ministrarna som noterar en betydande ökning i förtroende. Hans raka sätt i intervjuer är en anledning till stödet, tror Bjereld.

– Han duckar inte för frågorna och ger ofta ett enkelt och klart svar.

Om regeringen ska kunna vända uppåt i opinionen krävs mer av beslutsamhet, enligt Bjereld.

Gyllene läge

Visar sig de senaste besluten på migrationsområdet leda till ett minskat antal asylsökande samtidigt som de goda prognoserna för ekonomin slår in har regeringen ett gyllene läge att återta initiativet.

– Då har regeringen sitt kanske bästa tillfälle under hela mandatperioden att försöka ta sig ur den onda cirkeln och istället få fokus på samhällsbyggarfrågor. Det handlar inte bara om att kommunicera sin politik utan även om att ändra politiken i sig - för att verkligen få en minskad arbetslöshet, få ett ökat bostadsbyggande.

FAKTA

Löfven trea i förtroendeligan

21 procent av de 1 041 tillfrågade i förtroendemätningen som Novus gjort för TV4 har mycket stort eller ganska stort förtroende för Löfven, vilket är en minskning med 24 procentenheter sedan regeringen tillträdde för ett drygt år sedan.

Högst förtroende bland statsråden åtnjuter Margot Wallström med 37, fast hon har tappat lika mycket (24 procentenheter) som sin chef.

Klart mest nyvunnet förtroende ståtar Anders Ygeman med, 32 (+23). Han är jämte försvarsminister Peter Hultqvist 18 (+1) den ende av ministrarna som fått ökat förtroende.

För språkrören i det andra regeringspartiet MP kommer Novus med dåliga nyheter: Gustav Fridolin 18 (-22) och Åsa Romson 6 (-21).

Dock finns flera S- ledamöter i regering som dras med ännu sämre förtroendesiffror. I absolut botten ligger barn- och hälsominister Åsa Regner 3 (-4) och Helene Hellmark Knutsson 3 (-5), minister för högre utbildning och forskning.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM