Staffan tog inte Jämtland med storm

INRIKES

Väder. Höjd beredskap och uppmaningar att stanna inomhus - men stormen Staffan blev ganska beskedlig. Länsstyrelsen i Jämtland tycker ändå inte att varningen var obefogad.

Visst blåste det i Jämtland under juldagskvällen, men inte på långa vägar så svårt som befarats och Staffan vållade inga skador. När länsstyrelsen varnade rekommenderades alla att hålla sig inne, och stora skador på bland annat elnät befarades.

Dagen efter är det andra tongångar. I ett pressmeddelande dras en suck av lättnad över att stormen inte blev så svår. Claes Ahlström, kommunikationsstrateg på länsstyrelsen i Jämtland, tycker trots det inte att varningen för juldagen var obefogad.

– Nej, vi måste gå på det SMHI säger. Vi har inga egna meteorologer, säger han.

SMHI spådde vindar på mellan 25 och 29 meter per sekund i vissa områden, men i går blåste det bara mellan 10 och 24 sekundmeter. Liten skillnad, kan tyckas, men ur skadesynpunkt är den betydande.

Claes Ahlström hoppas att länsstyrelsens varning inte ska bli som i sagan om Peter och vargen, där varningar negligeras för att de kommer för ofta.

– Det där är jättekänsligt. Vi vill absolut inte bli som i sagan. Men jag hoppas och tror att folk har förståelse för att SMHI kan göra fel prognoser. Vår bedömning nu efteråt är att varningen ändå var befogad.

TT