Efter DÖ:s fall: Ökad polarisering

INRIKES

Politik. Dagar innan nyvalet skulle utlysas slöts decemberöverenskommelsen som skulle göra det lättare att styra landet. Tio månader senare föll den ihop inför jublande politiker på Kristdemokraternas riksting.

Trots att den var kortlivad fick DÖ stor påverkan på svensk politik.

På söndag är det ett år sedan regeringen och Allianspartierna kom överens om hur en minoritetsregering ska kunna styra Sverige. Beskedet kom bara dagar innan regeringen tänkt utlysa nyval.

Mindre än ett år senare, den 9 oktober, lämnade först Kristdemokraterna decemberöverenskommelsen. Senare samma dag följde de andra partierna i Alliansen KD:s exempel.

Intern kritik

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, blev inte förvånad av att DÖ föll. Det fanns för många problem i överenskommelsen, säger han. Frågan var inte om, utan när, det skulle ske.

– Den var inte förankrad i partierna. Den togs fram under stor hast. Det ledde till att den interna kritiken kom på en gång.

DÖ skulle göra det lättare att regera Sverige och hålla Sverigedemokraterna ute i kylan. Men den största förtjänsten med den var ett beslut som aldrig behövde tas.

– Ett väldigt viktigt motiv för att ingå i uppgörelsen för partierna var att man ville undvika ett extraval. Det var det som var den stora stressfaktorn. Det slapp man, det hade blivit ett sådant annars. Det var den viktigaste konsekvensen.

Skapade osäkerhet

Det blev politisk turbulens efter att Allianspartierna övergivit pakten. Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, tror att många blev tagna på sängen av KD:s beslut att lämna DÖ.

Det skapade en osäkerhet och en misstänksamhet partierna emellan, om de kan lita på varandra eller inte.

– Det förstärker den här polariseringen inom svensk politik som jag menar att vi har.

Madestam tror att det kan bli svårt att nå en liknande överenskommelse i framtiden

– Naturligtvis kommer Miljöpartiet och Socialdemokraterna att vara mer svårflörtade vid en eventuell intention från Allianspartierna om de skulle vilja ha en liknande överenskommelse på motsvarande vis. Självklart, så fungerar det ju.

FAKTA

Decemberöverenskommelsen

Decemberöverenskommelsen förkortas oftast "DÖ".

DÖ slöts mellan regeringen och Alliansen 27 december 2014.

Partierna enades om att det största blocket ska bilda regering. En sådan regerings budget skulle också släppas igenom riksdagen. Överenskommelsen skulle gälla till 2022.

DÖ skulle hindra Sverigedemokraterna att fälla regeringens budget. Kristdemokraternas riksting beslutade 9 oktober att lämna DÖ. De övriga Allianspartierna gjorde samma sak strax efteråt.

TT