Polis sköt knivman på psykmottagning

INRIKES

Brott. Tre personer knivskars vid lunchtid på lördagen på en psykiatrimottagning i Göteborg.

Den misstänkte gärningsmannen sköts av polis.

Offren - två patienter och en anställd - vårdas på sjukhus, liksom den misstänkta gärningsmannen.

En man i 45-årsåldern har livshotande skador. För en kvinna och en man är läget allvarligt men stabilt, medan läget för en kvinna i 30-årsåldern är stabilt, enligt Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Den misstänkte var patient på kliniken, en psykosmottagning i Gamlestaden med både öppen och sluten vård.

"Tvingades skjuta"

Vid halv tolvtiden på annandagen fick polisen larm om att en person hade blivit knivskuren på mottagningen.

– Polisen åkte till platsen och där fanns mycket riktigt en skadad person, men även gärningsmannen som var beväpnad. Poliserna tvingades skjuta verkanseld, säger polisens presstalesperson Jenny Widén.

Ytterligare två skadade personer hittades i lokalerna. Den misstänkte ska även ha skadat sig själv innan polisens skott.

Sex patienter och fyra eller fem anställda befann sig på mottagningen.

– Normalt sett vistas inte högriskpatienter där, säger Joakim Kenndal, kommunikationsdirektör vid sjukhuset.

Mottagningen stängdes och de tre kvarvarande patienterna flyttades medan krisstöd sattes in för personalen.

Svårt att förebygga

Sineva Ribeiro, ordförande i fackliga Vårdförbundet, säger att det är svårt att förebygga allt hot och våld inom vården. Men hon vill att arbetsgivarna ökar bemanningen under helger som julen, när många ensamma människor mår extra psykiskt dåligt.

– Jag tror att det är tvärtom i vården i dag. För det första har vi alldeles för få utbildade psykiatrisjuksköterskor på plats och sedan tror jag att man drar ner så mycket man bara kan för att så många som möjligt ska vara lediga, säger Sineva Ribeiro.

En förundersökning om försök till mord har inletts. Samtidigt utreder Särskilda åklagarkammaren om polisen handlat rätt som öppnat eld.

– Man har rutinmässigt inlett en förundersökning om tjänstefel. Men det finns ingen misstänkt, säger Helena Ekstrand, biträdande informationsdirektör vid Åklagarmyndigheten.

FAKTA

Ökat hot och våld

Personal inom vård och omsorg är extra utsatta för hot och våld. Under åren 2010-2014 ökade antalet sjukskrivningar på grund av hot och våld inom vård och omsorg med 41 procent, från 847 fall 2010 till 1 194 fall i fjol. Det kan jämföras med en ökning på 32 procent inom arbetsmarknaden i stort, skriver tidningen Vårdfokus som bygger uppgifterna på siffror från Arbetsmiljöverket.

Tidigare studier har visat att bland annat personal inom psykiatrin och äldrevården är särskilt utsatta.

Faktorer som ökar risken för hot och våld är långa väntetider för patienterna och för lite personal i förhållande till antalet vårdplatser.

Störst är risken under helger, kvällar och nätter samt i slutet av månaden när löner och andra ersättningar betalats ut.

Källa: Vårdfokus, Arbetsmiljöverket

TT