Karin Söder hyllas efter bortgången

INRIKES

Politik. Centerpartiets förra partiledare Karin Söder har avlidit, 87 år gammal.

Söder var den första kvinnliga utrikesministern och Sveriges första kvinnliga partiledare.

– Hon var en person med ett väldigt stort hjärta, säger nuvarande partiledaren Annie Lööf till TT.

Lööf hyllar Söder som politiker och människa. Lööf säger att de båda senast för några veckor sedan spenderade en eftermiddag tillsammans samt att de hade tänkt träffas igen efter helgerna.

De båda träffades flera gånger om året, berättar Lööf, och Söder har alltid betytt mycket för henne, särskilt i tider när det gått tungt.

– Då har hon alltid funnits där och stöttat, men har också varit ett viktigt bollplank i politiska frågor, säger Lööf.

"Hade ofta lösningarna"

Före detta partiledaren Maud Olofsson hyllar Karin Söder som en av den moderna svenska politiska historiens viktigaste ledare.

– För hon visade vägen för så många andra kvinnor, att de vågade ta positioner. För mig har det varit oerhört betydelsefullt när jag blev partiledare, för jag hade en förebild som visade vägen, säger Olofsson till TT.

Olofsson talar om Söder som en "oerhört generös människa" och en sällsynt lojal och skicklig politiker.

– Hon var också en politiker som levde i nuet. Hon satt aldrig och längtade tillbaka och sade att det var bättre förr. Hon var här och nu och hade åsikter om hur man ska lösa de politiska utmaningarna här och nu. Hon hade dessutom också väldigt ofta lösningarna på de utmaningarna, säger Olofsson.

Otippad utrikesminister

Karin Söder var ett okänt namn när hon i valkampanjen 1970 kandiderade för Centerpartiet i Stockholms län. Men hon kom att göra raketkarriär inom politiken.

Redan knappt ett år efter valet 1970 blev hon vice ordförande i partiet med Thorbjörn Fälldin som partiledare. De båda ledde partiet i framgångsvalet 1973 med 25 procent av väljarkåren bakom sig.

I valet 1976 fick de tre borgerliga partierna majoritet och tog makten i regeringskansliet. Och Karin Söder blev historisk - helt otippad utsågs hon till utrikesminister, den första kvinnan på den högsta posten i Arvfurstens palats.

De tre åren fram till valet 1979 var politiskt turbulenta och Centerpartiet och Moderaterna tvingades lämna regeringen. Men regeringen Fälldin kom tillbaka i valet 1979 och då bytte Karin Söder ansvarsområde. Hon blev socialminister och byggde ut förskolan men drev även igenom beslutet att stänga systembutikerna på lördagarna. Reaktionerna blev häftiga och karikatyrtecknarna fick ett nytt objekt.

Själv hänvisade hon i stridens hetta hela tiden till tacksamma reaktioner från anhöriga till alkoholister.

– Hon var en mycket, mycket tung socialminister, säger Maud Olofsson.

Övervann sjukdom

Thorbjörn Fälldin avgick efter som han själv uttryckte det ha "fått foten" av partiet. Vid stämman 1986 valdes Söder till partiledare och hon blev åter historisk. Sveriges första kvinnliga partiledare. En svår sjukdom tvingade henne dock att lämna posten redan efter knappt ett år. Men hon övervann sjukdomen och kom igen i det offentliga livet, bland annat som ordförande för Rädda Barnen.

I ett pressmeddelande skriver statsminister Stefan Löfven: "Det är ett sorgligt besked att Karin Söder har gått bort. Som Sveriges första kvinnliga utrikesminister och partiledare bröt hon ny mark och inspirerade. Hon var också en viktig röst för nedrustning och fred i världen. Karin Söders politiska gärning är värd respekt och beundran. En föregångare i svensk politik har lämnat oss".

Förre statsministern Ingvar Carlsson (S) minns Karin Söder med värme och uppskattning.

"Hon skapade respekt för det politiska arbetet och inspirerade kvinnor att följa hennes exempel som ledare och förtroendevald. För mig var det en glädje att i olika sammanhang få samarbeta med Karin Söder", säger Ingvar Carlsson i en kommentar.

FAKTA

Karin Söder

Karin Söder föddes den 30 november 1928 i Värmland.

Söder var riksdagsledamot 1971-1991.

Hon var utrikesminister 1976-1978, den första kvinnliga utrikesministern i Sverige. 1979-1982 var hon socialminister.

Söder valdes 1986 till partiordförande i Centerpartiet och hon blev därmed den första kvinnliga partiledaren i Sverige. Hon tvingades lämna posten 1987 efter en svår sjukdom.

Efter sjukdomen var hon aktiv inom det nordiska samarbetet. Hon verkade också bland annat som mångårig ordförande i Rädda Barnen.

TT