En gripen efter upplopp i Växjö

INRIKES

Brott. En grupp ungdomar kastade sten mot polisen i Växjö under lördagskvällen. En container sattes i brand i området Araby, när patrullerna kom till platsen besköts de med raketer och grön laser.

Det var ett 30-tal orosmakare på platsen, stämningen var hätsk och polisen kallade på förstärkning.

Efter flera timmar, vid halvtretiden på natten, hade situationen lugnat ner sig. Gruppen människor hade skingrats och polisen kunde lämna platsen.

– Det är en person som är gripen och en som är omhändertagen, säger vakthavande befäl Catarina Brandt vid polisen i Kalmar och Kronoberg.

Anledningen till oroligheterna är oklar.

Någon gång mellan 23 och 26 december stals fyrverkeripjäser för 150 000 kronor från en container i Växjö. Enligt polisens presstalesperson Stephan Söderholm kan det vara de som nu används av ungdomarna.

Även i Norrköping kastade ungdomar sten och smällare mot polisen på lördagskvällen. De sköt raketer och kastade smällare mot byggnader och människor i Norrköping på lördagskvällen. De ska även ha anlagt mindre bränder.

Flera polispatruller var på platsen, efter en kortare tid ska gruppen ha splittrats och det blev då lugnt. Det finns uppgifter om att en person skadats, det är oklart om det är allvarliga skador. Händelsen rubriceras som våldsamt upplopp.

TT