Julmaten kräver 7,5 timmars promenad

INRIKES

Julmat. Blev det mycket mat i jul? För att bli kvitt alla de extra kalorierna efter ett rejält julbordsfrossande krävs en promenad på minst 7,5 timmar, enligt en expert. Men lugn, det är inte en enstaka brakmåltid som sätter sig runt midjan.

– Om man är matglad så kan man lätt sätta i sig 1 500 kalorier extra under julafton. Man smakar lite av allt, tar om av det som är extra gott, och så är det den där sista vändan. Sedan dricker man kanske julmust eller öl, äter en efterrätt och så fikabordet efteråt och allt godis, säger Karin Jonsson, nutritionist och näringsfysiolog.

Dessutom äter man frukost och kanske också risgrynsgröt. Många tar sig också gärna en skinkmacka på kvällskvisten, så det är inte konstigt om kalorierna blir väldigt många just under julafton.

Jogga i 4,5 timmar

Hon har räknat på kaloriintaget och vad som krävs för att bli kvitt all extra julmat.

– En måttligt aktiv kvinna på 60 kilo behöver runt 2 000 kalorier per dag. Om man äter 1 500 kalorier extra under en dag så krävs att man promenerar 7,5 timmar eller joggar i 4,5 timmar för att bli av med överflödet, säger hon.

Många kan nog få i sig betydligt mer än så, förklarar hon. Bara ett hekto chokladpraliner ger över 500 kalorier - och då känner inte ens kroppen av att den får mat, som i en måltid med protein och fibrer.

Men även om det råkat bli för mycket mat i helgen så är det viktigt att inte känna att allt är kört och ge upp kontrollen.

– Det krävs faktiskt mellan fyra och sex sådana brakmiddagar för att lägga på sig ett kilo, säger hon.

Farligast att ge upp kontrollen

Hon tycker inte att folk som har ätit för mycket under julhelgen ska ut och ränna i timtal bara för att bli av med kalorierna. Bättre då att minnas det goda man har ätit med glädje och njuta av en skön promenad av mer normal längd. Det är vanorna i vardagen som är viktigast, och utslaget på lång tid så är inte excesserna vid julbordet den största faran för vikten.

– Den största risken är faktiskt att man tycker att det inte är någon idé att behålla sina begränsningar. Man ska njuta med gott samvete, och tänka att om man äter väldigt mycket en dag så kanske man äter mindre nästa dag då man är mätt, säger Karin Jonsson.

FAKTA

Julbordstips för nästa år

Så här efter julen kan Karin Jonssons tips läggas på minnet till nästa år:

Om man ätit för mycket - tänk tillbaks och njut i minnet av maten med gott samvete. Se det inte som kört, det är inte bara ett enda julfrosseri som gör dig fet.

Sluta äta när du är lagom mätt.

Ät choklad och godis med måtta. Ett hekto choklad motsvarar runt 500 kalorier, i stället kan du äta drygt ett helt kilo clementiner och få i dig samma kalorimängd.

Var försiktig med drycken. Julmust innehåller socker, ett glas fyra gånger per dag ger också lika mycket energi som ett kilo clementiner.

Sätt fokus på det nyttiga, som också smakar jul. Grönsaker, fisk och nötter ger bra näring och inga tomma kalorier. Dryga ut det feta med magrare produkter, som kvarg i stället för creme fraiche eller grädde.

Våga säga nej när du blir bjuden på för mycket kalasmat och onyttigheter. Värdera din hälsa framför artighet.

Källa: Karin Jonsson

TT