Udda fågel siktad i Ystad

INRIKES

Djur. En helig ibis har siktats mitt i Ystad. Arten hör egentligen hemma i tropiska Afrika, men just den här fågeln är troligen en rymling från någon djurpark i Tyskland.

Många fågelintresserade har gett sig ut för att se den ovanliga fågeln vid Kristianstadsvägen i julhelgen, rapporterar SR P4 Malmö.

– Jag fick reda på det i en fågelrapport så jag bröt upp direkt från julskinkan och glöggen och slängde mig på cykeln med kameran, säger fågelskådaren Jonn Leffmann till TT.

I vägkanten vid en rondell fick han syn på fågeln med den långa näbben och lyckades fånga den på bild, mitt bland bilarna.

– Den är omisskännlig. Den verkar ha hittat ett område där den trivs och där det finns mat. Faran är att den flyger så lågt, det finns risk att en långtradare kör in i den, säger Jonn Leffmann.

Helig ibis är en vanlig fågel i tropiska Afrika, men arten föds också upp i djurparker i Tyskland.

– Det här är nog en fågel som rymt därifrån, det är mycket otroligt att en helig ibis skulle flytta hit, säger Lars Imby, biolog och fågelexpert.

Den har inga större förutsättningar att klara sig här i kalla Norden. Helig ibis är stationär i Afrika, och har ingen flyttinstinkt, och troligen kommer den inte att klara kylan om det blir vinter på riktigt.

– Nej, om den inte fångas in så går det nog ganska dåligt för den, säger Lars Imby.

FAKTA

Helig ibis

En helig ibis blir 65-75 centimeter lång. Den är som vuxen vit med svarta inre armpennor. Den långa halsen och huvudet saknar fjädrar och den har en storspovslik, lång näbb.

Fågeln häckar i kolonier i träskområden i tropiska Afrika, på Madagaskar och i södra Irak. Den livnär sig mest av vattenlevande smådjur.

Arten har fått sitt namn av att den i forntida Egypten ansågs helig och betraktades som en inkarnation av vishetsguden Thoth.

Källa: NE

TT