Semesterlängtan redan på julafton

INRIKES

Ekonomi. Knappt var julskinkan uppäten och klapparna öppnade innan svenska familjer började famla efter datorn för att googla fram drömresan till sommaren. Redan på julaftons kväll började folk boka sommarresor.

– Vi vet att vi har en topp av bokningar i slutet av sommaren och i början av året, och att bokningarna börjar öka under juldagarna, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Juldagen är bokningsdag

Mathias Bergendahl, informationschef på Fritidsresor, säger samma sak. Folk börjar drömma om sommar och semester redan under julhelgen. Framför allt bokas resor under juldagen.

Men redan vid 21-tiden på julaftonskvällen kunde Google se att svenskar började drömma sig bort, då sökningarna på sommarresmål ökade, berättar Magdalena Öhrn. Sedan julaftons kväll har Vingresor sålt nära 5 000 resor. Fritidsresor vill inte ange exakta siffror, men berättar att försäljningen ökar med 120 procent under julveckan jämfört med veckan innan.

Tid att planera

Frågan är hur denna längtan bort under julen ska tolkas. Är det månne ett sorgligt tecken på att familjemyset inte är så där julglittrigt och skimrande som man önskat, eller är det helt enkelt ett bra tillfälle att planera kommande sommarsemester tillsammans?

– Jag tycker inte att det är sorgligt. Man umgås och har tid att prata, och kanske sitter man och drömmer sig bort tillsammans. Mörkret och regnet här hemma påverkar nog också, säger hon.

– Det är väl så att folk är så upptagna annars, det krävs att man är tillsammans för att kunna planera, säger Mathias Bergendahl.

Oron i världen ser inte ut att minska reslusten.

– Nej, vi såg en nedgång på resor till paris direkt efter attentaten där. Men det var bara på kort sikt. Svenskar glömmer fort, säger Magdalena Öhrn.

FAKTA

Resor för miljarder

Under de närmaste veckorna kommer sommarresor att säljas för mångmiljardbelopp. Både Vingresor och Fritidsresor uppger att de närmaste fem veckorna står för den största försäljningen av sommarresor.

Grekland och Spanien är populära resmål.

TT