Flera fyrverkeriattacker på kort tid

INRIKES

Brott. Fyrverkerier som skjuts mot människor och byggnader är ett återkommande problem, enligt polisen. De senaste dagarna har bland annat räddningstjänsten drabbats.

Under helgen har polisen fått samtal från flera platser i landet om att fyrverkerier skjutits mot personer och byggnader på flera platser. I Helsingborg kastades smällare mot brandkåren och mot en skola.

– Under de senaste åren har det här varit ett återkommande problem, framförallt på nyårshelgen men det börjar redan under julhelgen, säger Fredrik Wallén, presschef vid polisen, till TT.

I Växjö fick polisen skingra grupperingar som sköt raketer, och i bagageluckan på en bil hittades raketer. Bilen beslagtogs.

– Om inte de regler som finns följs kan det vara riktigt farligt. Man ska komma i håg att fyrverkerier över huvud taget inte får hanteras av minderåriga, och det är ett ansvar för vårdnadshavarna, säger Fredrik Wallén.

Han poängterar att polisen tillsammans med kommuner, på flera platser i landet, försöker förebygga att inte minst unga får tillgång till fyrverkerier. Bland annat handlar det om att begränsa tiden för när fyrverkerierna säljs.

– Ytterst handlar det om människors omdöme och omsorg om varandra, säger Fredrik Wallén.

FAKTA

Tillstånd för fyrverkerier

Man måste vara minst 18 år gammal för att få köpa, inneha och använda fyrverkerier. Om fyrverkerierna ska användas inom tätbebyggt område kan tillstånd behövas.

Däremot behövs inte tillstånd för bland annat tomtebloss och partypoppers.

Smällare är förbjudna i Sverige.

Källa: Polisen

TT