Dramatisk räddning vid Lesbos

INRIKES

Flyktingkrisen. Svenska Kustbevakningens patrullbåt har de senaste dagarna räddat flera liv utanför den grekiska ön Lesbos i Medelhavet.

Julhelgen har varit dramatisk för besättningen på Kustbevakningens patrullbåt KBV 477. Enbart under söndagen räddades 64 flyktingar ur en punkterad gummibåt.

När KBV 477 kom fram till gummibåten visade det sig snart att de båda främre pontonerna var punkterade och att flera människor fanns i vattnet. Besättningen började genast ta ombord frusna människor ur det 15-gradiga vattnet.

"Det rådde panikstämning med gråt och skrik och många hoppade själva i vattnet och simmade mot vår båt. Men vattnet är kallt och de blir riktigt tunga när de ligger i vattnet med vinterkläder och väskor", säger befälhavaren Johan Torstensson i ett pressmeddelande om insatsen.

Av de 64 flyktingarna hamnade ungefär 50 i vattnet, varav flera barn och unga, och många stressades av att de inte kan simma och inte riktigt vet hur en flytväst fungerar. De lyftes ombord på KBV 477 med armkraft och de fördes sedan i land. Tre var så nedkylda att de behövde läkarvård.

Enligt Torstensson finns inga tecken på minskad ström av båtar till Lesbos. På måndagen var svenskarna delaktiga i två insatser där totalt 73 människor fördes i säkerhet.

"Vi räddar liv varje dag här nere", uppger Torstensson.

FAKTA

Insatsen

KBV 477 är en snabbgående tolv meter lång patrullbåt som ingår i EU-insatsen Poseidon mellan Grekland och Turkiet. Ombord finns tre svenska kustbevakare och en grekisk sambandsofficer.

Poseidon leds av grekiska myndigheter och koordineras av EU:s gränsbevakningsorgan Frontex.

Vid EU:s toppmöte den 23 april antogs ett uttalande om att bland annat förstärka Triton och Poseidon genom att åtminstone trefaldiga de ekonomiska resurserna under 2015 och 2016.

Målen är bland annat att rädda flyktingar, slå ut smugglarnätverk, ställa smugglarna inför rätta, beslagta och förstöra deras fartyg.

TT