Unga schackstjärnan har stora planer

INRIKES

Schack. Han tränar med Kasparov och spås bli nästa Bobby Fischer.

Nu är schackunderbarnet Sam Sevian, 15, i Sverige.

Det unga schackgeniet är i Stockholm för att delta i turneringen Rilton cup och möta svenska stormästaren Nils Grandelius i en schackduell.

Många tror att Sam Sevian kan bli en ny Bobby Fischer och bli den första amerikanska världsmästaren sedan 1975. Förra året - 13 år, tio månader och 27 dagar gammal, ett år yngre än tidigare rekordhållaren - blev han den yngsta amerikanska stormästaren i historien.

– Jag började spela när jag var fem. Pappa lärde mig. Jag var inte särskilt intresserad, men ju mer jag lärde mig och spelade ju mer fascinerad blev jag, säger Sam Sevian.

Schack i timmar dagligen

I sjuårsåldern slog han pappa Armen första gången. Intresset tog riktig fart i nioårsåldern. Vid tolv bestämde sig Sam Sevian för att bli professionell schackspelare.

Han tränar fem-sex timmar om dagen och får hemundervisning i stället för att gå i vanlig skola för att ha tid att åka på turneringar.

– Jag gör skolarbetet på morgonen och ägnar resten av dagen och kvällen åt att träna schack, säger Sam Sevian.

TT: Vad krävs för att bli en bra schackspelare?

– Man måste ha någon sorts talang och jobba riktigt hårt. Man uppnår aldrig perfektion i schack, inte ens världsmästare. Man måste jobba varje dag.

Tränar med Kasparov

Sevian deltar i ett träningsprogram med Garri Kasparov, där han drillas av den legendariske världsmästaren två gånger om året.

– Han är min favoritspelare. Han är väldigt teknisk och har en väldigt krävande stil. Jag ser upp till Bobby Fischer också, så klart. Han jobbade hårt och tog sig till toppen på egen hand, säger Sam Sevian.

TT: Många tror att du kommer att bli nya Bobby Fischer. Känner du press?

– Nej, jag tänker inte så mycket på det. Jag försöker bara spela och se vad som händer. Om det blir så får framtiden utvisa, säger Sam Sevian.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM