Svensk miljöpartist gripen i Peru

INRIKES

Politik. En miljöpartistisk politiker från Västernorrland har gripits i Peru. Politikern, som har sina rötter i landet, greps när han var på väg att besöka sin sjuka mor under julhelgen, rapporterar lokala medier.

Politikern greps, enligt uppgift, redan på flygplatsen. I en tidigare tidningsintervju ska politikern själv ha berättat om hur han blivit stämplad som terrorist efter att ha arbetat för att förbättra villkoren för fattiga i Perus bergsbyar.

Inför resan tillbaka till det forna hemlandet ska mannen dock ha fått klartecken från peruanska advokater om att resan var säker, skriver SVT Nyheter Västernorrland. Vad som har hänt är oklart, och ärendet undersöks just nu med hjälp av ambassaden i Chile som också täcker Peru, säger Gabriel Wernstedt, presskommunikatör på utrikesdepartementet, till TT.

– Det vi kan säga är att UD har uppgifter om att en svensk man i 50-årsåldern har frihetsberövats i Lima och att mannen är hemmahörande i norra Sverige.

TT: Vet ni varför han gripits?

– Jag har inga uppgifter alls om orsakerna till frihetsberövandet.

En anhörig till politikern har hört av sig och bett hans partikamrater om hjälp med dokument som ska ge goda vitsord och visa att personen ifråga är medborgare i Sverige.

TT