Fyra säkert på nyår

INRIKES

Fyrverkerier. Det krävs vanligtvis tillstånd för att använda fyrverkerier - men på nyårsafton råder i praktiken undantag. För att undvika olyckor finns det några enkla regler att hålla sig till. Nummer ett: Var nykter.

Enligt ordningslagen behöver man söka tillstånd för att använda bland annat fyrverkerier om det kan innebära större risk för skada eller olägenhet för person eller egendom. Men för den stora fyrverkerikvällen - nyårsafton - får polisen knappt in några ansökningar. Det anses vara en dag då folk får stå ut med pyroteknik.

– Fyrverkerierna har en lång tradition i Sverige och skulle vara svårt att stoppa, säger Patrik Jansson, inspektör vid polisens tillståndsenhet i Stockholm.

Det sker många olyckor med fyrverkerier, men antalet har successivt minskat de senaste åren. De förr så populära raketerna har i stor utsträckning ersatts av fyrverkeritårtor, vilka är bra, anser Patrik Jansson.

– Tårtorna är nummer ett i dag och väldigt säkra. De är stadiga och godkänns bara om de kan stå utan förankring, under förutsättning att underlaget är plant.

Det främsta rådet till användare är:

– Var försiktigt med alkohol och var noga med vilken pjäs du väljer. Tänk på att följa instruktionerna och inte stå för nära byggnader.

Det kan finnas lokala regler. Den som är osäker på vad som gäller bör vända sig till den polisregion man tillhör, eller kommunen för lokala ordningsföreskrifter.

FAKTA

Regler

För att skicka upp thailändska lyktor krävs tillstånd hos transportstyrelsen - om man planerar att skicka upp mer än 50 vid samma tillfälle. Är lyktan minst 100 centimeter hög krävs alltid tillstånd.

Sedan år 2000 är smällare helt förbjudet.

Källa: Polisen och transportstyrelsen.

TT