Terrormisstanke bakom Perugripande

INRIKES

Politik. Peruansk polis säger enligt nyhetsbyrån AFP att det är terrormisstankar som ligger bakom gripandet av en västernorrländsk lokalpolitiker i lördags.

Miljöpartiet utgår från att anklagelsen saknar grund.

– Ambassaden gör vad den kan för att följa upp och undersöka det här, men det är också upp till peruanska myndigheter vad de gör och vad de lämnar ut, säger Mats Samuelsson vid UD:s pressavdelning.

Den gripne flydde 1995 från Peru och har nu en ledande förtroendepost i Västernorrland för Miljöpartiet. Partistyrelseledamoten Jon Karlstedt meddelar att eventuella misstankar redan bör ha avfärdats en gång av svenska myndigheter.

– Såvitt vi förstått är de här frågorna. . . det här var ju den grund på vilken han fick politisk asyl i Sverige av dåvarande Invandrarverket.

Enligt uppgifter från peruansk polis till AFP kommer mannen, som är i 50-årsåldern, att ställas inför en domstol i huvudstaden Lima inom några dagar.

Mannen uppgav 2008 i en tidningsintervju att han terrorstämplades av den peruanska regeringen på grund av sitt politiska arbete med att hjälpa fattiga och organisera befolkningen i bergsbyar.

– Han reste till Peru på juldagen för hans mamma är gammal och sjuk, säger politikerkollegan Johanna Thurdin.

Enligt Thurdin greps mannen direkt på flygplatsen, varefter hans hustru rest ned och anlitat en advokat sedan svenska konsulatet inte kunde hjälpa till på grund av julledigheter.

Mannen ska före resan, hans första till Peru sedan flykten, ha försökt kontrollera att han inte längre var efterlyst.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM