2015 - tredje varmaste året hittills

INRIKES

Väder. Trots en kall sommar ser 2015 ut att bli det tredje varmaste året i Sverige, enligt siffror från SMHI. Det beror på den globala uppvärmningen.

– Vi har höjt jordens medeltemperatur och det har blivit varmare totalt sett på jorden, säger meteorolog Martin Hedberg.

I årets slutskede presenterar SMHI preliminära siffror för väderåret i Sverige. Medeltemperaturen landar på 6,71 grader vilket gör 2015 till det tredje varmaste året i Sverige sedan mätningarna startade.

– Upplevelsemässigt tänker nog de flesta att det inte var någon varm sommar i år, men den kompenserades med att det var en väldigt varm vår och en väldigt varm höst, säger Martin Hedberg, meteorolog vid Entropics.

Årets medeltemperatur klår inte fjolårets Sverigerekord med 6,91 grader, men enligt Martin Hedberg kommer 2015 bli ett rekordår globalt sett.

– Det globala medelvärdet är sammansatt av väderstationer över hela världen. Det har globalt sett blivit varmare.

Bakgrunden till att vi nu är inne i en varm period är enligt Martin Hedberg den globala uppvärmningen.

– Det beror framförallt på en ökad koncentration växthusgaser, framförallt koldioxid. Det är sannolikt att det kommer fortsätta. Vi har höjt jordens medeltemperatur och det har blivit varmare totalt sett på jorden, säger Martin Hedberg.

FAKTA

De varmaste åren i Sverige

År Medeltemperatur

2014 6,91

1934 6,73

2015 6,71 (preliminärt)

1938 6,58

1990 6,55

Källa: SMHI

TT