Advokat: Starka bilder påverkade dom

INRIKES

Brott. Domaren påverkades så starkt av bilden av ett avhugget huvud när han skrev domen att rättegången bör tas om. Det anser en av de terrordömda männens advokat.

Göteborgs tingsrätt dömde två män, 32 respektive 30 år gamla, till livstids fängelse för terroristbrott. I rätten visades en film där två offer fick sina huvuden avskurna.

– Varje kväll när jag har lagt mig har jag sett ett huvud som hänger i luften, sade domaren Ralf G Larsson till TT i samband med att domen meddelades.

32-åringens advokat Lars Salkola, som har överklagat domen, anser nu att rättegången bör tas om.

– Om man ser ett avhugget huvud framför sig, och kanske drömmer mardrömmar, hur objektiv är man dagen efter då man ska bedöma min klients inblandning i det här, säger Lars Salkola till TT.

Vill inte kommentera

Han påpekar även att rättens ledamöter påverkades så starkt av innehållet i filmen att de tvingades ha debriefing.

– Det finns en risk att rätten inte varit objektiv, säger Lars Salkola.

Ralf G Larsson vill inte uttala sig om advokatens överklagan.

– Jag har ingen kommentar. Det får hovrätten ta ställning till, säger Ralf G Larsson till TT.

Mårten Schultz, rättslig kommentator och professor i civilrätt vid Stockholms universitet, sågar advokatens resonemang.

– Spontant låter det som ett långskott. Att domare ibland reagerar känslomässigt när de konfronteras med fruktansvärda uppgifter kan inte vara ett avgörande problem för rättsäkerheten. I så fall skulle vi inte kunna ha människor som dömde i de här målen.

Han hänvisar till mål där barnpornografi visats.

– Man får förutsätta att domare klarar av att hantera det här, säger Mårten Schultz.

Nekar till brott

I sin överklagan vill Lars Salkola att hovrätten, om den anser att tingsrätten varit objektiv, i andra hand friar 32-åringen.

– Vi gör gällande att den bevisning som åklagaren lagt fram inte håller för en fällande dom. Om hovrätten anser att bevisningen håller ifrågasätter vi brottsrubriceringen terroristbrott, säger Lars Salkola.

För att dömas för terrorbrott ska handlingen, i det här fallet morden, allvarligt kunna skada en stat och injaga fruktan hos en befolkning.

– Men motivet är hämnd. På något ställe i filmerna hör man hur någon säger att handlingen är en hämnd för att en annan göteborgare har dräpts i Syrien. Om hovrätten kommer fram till att det inte är terroristbrott faller åtalet, säger Lars Salkola.

Både 32-åringen och 30-åringen nekar till brott.

FAKTA

Terrorrättegången i Göteborg

Vid en husrannsakan i ett annat ärende hittades en film som visar hur två män får halsarna avskurna. Enligt polisens analys är materialet filmat utanför staden Aleppo i Syrien våren 2013.

Två män, 30 respektive 32 år gamla, bosatta i Göteborg åtalades för terroristbrott alternativt folkrättsbrott och mord. Båda dömdes till livstids fängelse.

På filmerna syns flera maskerade män, och tingrätten slog fast att de båda männen är med i filmerna. Ingen av dem utför själva morden med rätten slår fast att de genom sitt agerande ska betraktas som gärningsmän. Männen har hela tiden nekat till brott.

Ytterligare en man från Göteborg är efterlyst misstänkt för inblandning i brottet. Han tros befinna sig i Syrien.

TT