Mycket skärmtid kan ge närsynthet

INRIKES

Hälsa. Nästan fyra av fem föräldrar tycker att deras barn får för mycket skärmtid, visar en undersökning. Oron är värd att tas på allvar, säger en expert.

– Jag vet inte om man kan sätta någon maxgräns, men låt oss säga att det är bra att ta en paus varje timme, säger Rune Brautaset, docent vid Institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet i Stockholm.

Novus Opinion har på uppdrag av Optikerförbundet och Optikerbranschen genomfört en undersökning om föräldrars inställning till barnens skärmtid. Resultatet visar att 77 procent av de 1 034 tillfrågade tycker att deras barn tillbringar för mycket tid framför mobiler, tv, datorer och surfplattor.

Enligt Rune Brautaset kan för mycket skärmtid få barnens ögonmuskler att krampa och låsa sig, vilket leder till så kallad falsk närsynthet, som i värsta fall kan leda till permanent närsynthet. Risken att utveckla falsk närsynthet finns kvar till åldrarna 20-25, eftersom ögat har förmåga att växa när resten av kroppen har vuxit klart.

– Man kan börja med att gå till optikern. Det ena sättet att få ögonmusklerna att slappna av är att göra mindre närarbete, det andra är att använda läsglasögon. Det finns många sätt, säger Rune Brautaset.

FAKTA

Tre tips till föräldrarna

1. Låt barnet ta en paus efter en timme framför en skärm. Använd en timer för att hålla koll på tiden.

2. Sträva efter att barnets ögon ska se lika länge på kort och långt håll under en dag.

3. Lär barnen att titta upp regelbundet och fokusera på saker långt bort tills de ser dem tydligt och skarpt.

Källa: Optikerförbundet och Optikerbranschen

TT

ARTIKELN HANDLAR OM