Husrannsakan i terrormisstänkts hem

INRIKES

En man i Uppsala som misstänks för förberedelse till terrorbrott har begärts häktad.

Åklagare uppger att beslag har gjorts efter husrannsakningar.

Mannens försvare Leif Silbersky säger att han är förvånad över häktningsbegäran.

Enligt häktningsframställan är mannen misstänkt på sannolika skäl, alternativt skälig misstanke. Det misstänkta brottet ska ha skett "på okänd plats i Stockholms län och/eller Uppsala län".

– Jag är väldigt förvånad utifrån den information jag har fått, men det är möjligt att polis och åklagare har information som jag inte fått tillgång till. Det kommer klarna så småningom när jag får tillgång till häktespromemorian, säger Leif Silbersky till TT.

Flera åtgärder

Ewamari Häggkvist, åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, säger till P4 Uppland att polisen har gjort beslag och genomfört husrannsakningar.

– Det är sedvanliga förundersökningsåtgärder: förhör, husrannsakningar och beslag. Jag menar att jag har sannolika skäl, men för att vara på den säkra sidan har jag också gått in med alternativet skäligen misstänkt.

Greps i söndags

Silbersky tycker ändå att valet av misstankegrad talar till sin klients fördel.

– Det är att åklagaren känner sig osäker på om det räcker för att få honom häktat på sannolika skäl, och tar då alternativet skälig misstanke. Det betyder att de får en utredningstid på en vecka, säger Silbersky.

Den misstänkte är 33 år och hemmahörande i Uppsala län. Han är tidigare dömt för ett mindre allvarligt brott.

Mannen anhölls i sin frånvaro i söndags och greps senare under kvällen. Han är misstänkt för förberedelse till terroristbrott från okänd tidpunkt fram till den 13 november i år, bland annat i Bålsta.

I går förhördes 33-åringen. Enligt Silbersky ska han då nekat till anklagelserna.

TT