Förfäder kunde hamstra mat tidigt

INRIKES

Vetenskap. Våra förfäder kunde planera sin mathållning efter årstiderna redan för 800 000 år sedan. Det visar studier på lämningar efter den förhistoriska människoarten Homo erectus i Israel, rapporterar Vetenskapsradion.

– Studien säger att de här människorna var mer flexibla beteendemässigt än vad vi har en föreställning om, säger Lars Werdelin, paleontolog på Naturhistoriska riksmuseet till radion.

Sedan tidigare är det känt att Homo erectus åt fisk och kött, men forskarna kan nu visa att även vegetabilier var vanliga i dieten. Forskarna har hittat rester av nötter, frön, rotfrukter och grönsaker - totalt 55 olika växtsorter - som måste ha samlats in vid olika årstider. Resultaten pekar på att de hade vissa växter som stapelvaror, och att kunde planera och hushålla inför årstiderna.

– De förstod vad de kunde äta och inte kunde äta. Det tyder också på någon sorts planering och framtida möjligheter att förse sig med näring, säger Werdelin.

TT