Saffran på svenska - en familjeaffär

INRIKES

Odling. Silvia Mutlu och hennes bror fick en gul snilleblixt: "Vi odlar saffran!"

Nu har den hobbyodlande familjen i Skåne blivit en av Sveriges pionjärer inom saffransodling.

– Allting här, hela huset luktar saffran och jag brukar komma hem från odlingen med gula fingrar, säger Silvia Mutlu.

Familjen köpte en gård utanför Staffanstorp för tre år sedan och hade först tänkt starta en vinodling. Men sedan blev pappan sjuk och de var tvungna att välja något enklare. Saffranskrokus har visat sig må bra i den skånska myllan och just nu är familjen inne i sin andra skördesäsong.

– Det är ett hobbyprojekt, vi har ju andra jobb och är bara här på kvällar och helger, men det är ett sätt att hålla samman familjen, säger Silvia Mutlu.

Skörd till lucia

Den första omgången med 8 000 lökar köptes in från Nederländerna förra hösten. De sattes i jorden i september och gav en liten skörd lagom till lucia. I år köpte familjen in ytterligare 35 000 lökar, den här gången från Iran.

Blommorna plockas för hand. De lila bladen och det gula pollenet ska sedan separeras från saffranspistillerna, som torkas och säljs i små plastburkar för mer än 500 kronor grammet.

– Efterfrågan är enormt stor. Fortsätter det så här är tanken att vi ska utöka ännu mer.

Familjeprojekt

På Stafva Gård på Gotland odlar Kathy Shamari saffran sedan fyra år tillbaka. Hon kommer själv från Iran.

– För mig handlar det om att ta en del av Iran till Gotland, säger hon.

Även hennes odlingar är ett familjeprojekt - både dottern och maken får hjälpa till i odlingarna.

Den kalkrika jorden och det torra klimatet på Gotland underlättar eftersom torrt klimat minskar risken för svampangrepp, berättar hon. Årets torra sommar var perfekt:

– Jag har fått den absolut bästa skörden hittills, säger hon.

TT