Misstänkt gruppvåldtäkt spreds på Snapchat

INRIKES

Brott. En kvinna misstänks ha blivit våldtagen i Uppsala. Även denna gång ska överfallet ha begåtts av tre gärningsmän och filmats, för att sedan läggas ut på sociala medier.

Kvinnan anmälde våldtäkten i slutet av januari, rapporterar SVT Uppsala. Ett tag senare anmälde en annan kvinna i Göteborg att hon genom sitt barns telefon sett en filmad våldtäkt på det sociala mediet Snapchat. Händelserna kopplades sedan ihop.

Polis och åklagare tror att det finns mer filmat material.

– Det finns uppgifter i utredningen som tyder på att det finns mer material, och det tar vi självklart del av om det kommer fram, säger åklagaren Thomas Forsberg, till TT.

Hur länge filmen funnits på Snapchat vill inte åklagaren spekulera i.

– Men det måste självklart vara oerhört kränkande när en sådan händelse läggs ut för nästan helt allmän beskådan, säger Thomas Forsberg.

Ingen koppling

Han ser ingen koppling mellan det här ärendet och den tidigare uppmärksammade våldtäkten i Uppsala, då brottet sändes live på facebook. Enligt polisen finns heller ingen koppling, skriver SVT.

Två män är nu misstänkta för våldtäkten som spreds på Snapchat, en i 20-årsåldern och en i 40-årsåldern. Den yngre av dem är häktad och misstänks även för anstiftan till våldtäkt. Den äldre söks av polisen. En tredje man i 20-årsåldern misstänks för underlåtenhet att anmäla brottet, även han söks av polis.

"Vi arbetar nu för att säkra bevisningen"

Åtal väntas bli väckt mot den häktade mannen den 6 april. Arbete pågår nu för att kunna förhöra de övriga så snart som möjligt, för att på så sätt göra det möjligt att avsluta utredningen för de tre gemensamt.

– Vi arbetar nu för att säkra bevisningen inför åtal, säger Thomas Forsberg.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM